Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Diaspora: Φιλοδοξεί να αποτελέσει το «ανοιχτό» Facebook


Τέσσερις φοιτητές του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης κατάφεραν να βρουν σε ελάχιστο χρόνο χρηματοδοτικά κεφάλαια ύψους 200.000 δολαρίων για να ξεκινήσουν την υλοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου: το στήσιμο ενός «ανοιχτού» εναλλακτικού Facebook.





Το Diaspora αυτοπεριγράφεται ως ένα «κοινωνικό δίκτυο που θα σέβεται την ιδιωτική ζωή του καθενός και θα ελέγχεται από τον κάθε χρήστη προσωπικά» - μια σαφής και εσκεμμένη αντιδιαστολή με την πολιτική του Facebook, που έχει βρεθεί εσχάτως στο στόχαστρο για την αμφιλεγόμενη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των μελών του.

Οι τέσσερις φοιτητές (που θυμίζουν τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ και τους συμφοιτητές του στο Χάρβαρντ, όταν πρωτοξεκίνησαν το Facebook) χρησιμοποίησαν το εξειδικευμένο site Kickstarter για να βρουν τα χρήματα για το δικό τους ξεκίνημα, σύμφωνα με το BBC και τον «Γκάρντιαν».

Οι τέσσερις νέοι δήλωσαν πως «ίσως να μην ακούσετε πολλά από εμάς τους επόμενους μήνες –αν και θα προσπαθούμε να σας ενημερώνουμε τακτικά. Όμως η σιωπή μας σημαίνει ότι θα εργαζόμαστε σκληρά».

Στη διάρκεια του καλοκαιριού οι τέσσερις σκοπεύουν να αναπτύξουν το ανοικτό λογισμικό (open source) που θα επιτρέπει τη δημιουργία ενός κοινωνικού δικτύου, όπου ο κάθε χρήστης θα αποθηκεύει τα δικά του προσωπικά στοιχεία και θα έχει άμεσο και αποκλειστικό έλεγχο στο το μοιράζεται με ποιόν.

«Υπάρχουν όλες αυτές οι συγκεντρωτικές υπηρεσίες (σ.σ. κοινωνικά δίκτυα) όπου οι άνθρωποι παραχωρούν τις προσωπικές πληροφορίες τους. Θέλουμε να ξαναδώσουμε στους χρήστες τον έλεγχο αυτών που μοιράζονται», δήλωσε ο Μαξ Σάλτσμπεργκ, ένας από τους τέσσερις φοιτητές (οι τρεις σπουδάζουν πληροφορική κι ο ένας μαθηματικά).

Αρχικά οι τέσσερις σχεδίαζαν να αντλήσουν μόνο 10.000 δολάρια για το ξεκίνημα τους, όμως, χωρίς να το πολυκαταλάβουν, μέσω του Kickstarter, βρέθηκαν σε λιγότερο από ένα μήνα περίπου 6.500 άτομα, διατεθειμένα να τους χρηματοδοτήσουν με 200.642 δολάρια – πράγμα που δείχνει ότι πολύς κόσμος επιθυμεί ένα εναλλακτικό κοινωνικό δίκτυο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο Ζούκερμπεργκ ήρθε ήδη σε επαφή με τους τέσσερις με άγνωστη πρόθεση (μερικοί λένε ότι πρόσφερε κι αυτός χρηματοδότηση!).
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου