Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Η Κίνα διεκδικεί την κορυφή στους supercomputers


Οι κορυφαίοι υπερυπολογιστές στον κόσμο έχουν εδώ και λίγες ημέρες έναν νέο ανταγωνιστή, ο οποίος βάζει για τα καλά την Κίνα στο χορό των απόλυτων επιδόσεων. Ο Tianhe-1 έχει ήδη εξασφαλίσει τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, ενώ διεκδικεί ακόμα και την πρωτοκαθεδρία, καθώς σε θεωρητικό επίπεδο είναι ταχύτερος από τον Cray Jaguar που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Νο 1.





Ο Tianhe-1 βρίσκεται στην πόλη Shenzhen της Κίνας και βασίζεται σε chips που κατασκευάζουν η Intel και η Nvidia. Μέχρι στιγμής, έχει επιτύχει σκορ 1,27 petaflops, αρκετά πιο κάτω από τον αμερικάνικο Jaguar με τα 1,75 petaflops. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο Tianhe-1 συνδυάζει CPUs και GPUs επιτρέπει στους Κινέζους να υποστηρίζουν ότι οι επιδόσεις του είναι πάνω από τα 1,27 petaflops.



Παράλληλα, οι Κινέζοι αναπτύσσουν αυτό τον καιρό έναν νέο επεξεργαστή, ο οποίος θα αποτελέσει τη βάση για έναν καινούργιο υπερυπολογιστή. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο νέος supercomputer θα κάνει ντεμπούτο μέσα στο 2010 και θα σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ.



Βέβαια, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να κάτσουν με σταυρωμένα χέρια. Οι Αμερικανοί αναπτύσσουν κι αυτοί μια νέα τεχνολογία, η οποία έχει ως στόχο να χιλιαπλασιάσει μέσα στην επόμενη δεκαετία τις υπερυπολογιστικές επιδόσεις.




πηγή:pc magazine
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου