Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Σύγκρουση Apple και Google για τις διαφημίσεις στα κινητά


Οι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων σύντομα θα βρεθούν μάρτυρες μιας επικής αναμέτρησης στην τεχνολογική αγορά, αυτή μεταξύ της Apple και της Google για την επικράτηση στο πεδίο της διαφήμισης στα κινητά τηλέφωνα.





Το iAd, η πλατφόρμα της Apple για τη διαχείριση και προβολή διαφημίσεων μέσα στις χιλιάδες εφαρμογές που κυκλοφορούν, αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του στη Βρετανία κάποια στιγμή μέσα στον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η Google από την άλλη, υιοθετεί μια στρατηγική που φέρνει το κινητό τηλέφωνο σε θέση προτεραιότητας από πλευράς επενδύσεων, θεωρώντας ότι έχει πλέον καταστεί ένα βασικό προϊόν που έχει στην κατοχή του ο σύγχρονος καταναλωτής.

Με το iPhone να ξεπερνά τα όρια της αγοράς κινητής τηλεφωνίας και το iPad να ξεπερνά σε πωλήσεις τα 200.000 τεμάχια ανά εβδομάδα, η απόφαση της Apple να λειτουργήσει ως πωλητής διαφήμισης σε αυτές τις πλατφόρμες δεν μοιάζει αδικαιολόγητη. Στις αρχές Ιουνίου, ο Στιβ Τζόμπς παρουσίασε την iAd σε προγραμματιστές και developers στο Σαν Φρανσίσκο. Η παρουσίαση του αφεντικού της Apple απέσπασε πολύ θετικά σχόλια ενώ ο ίδιος υποσχέθηκε ότι χάρη σε αυτό το νέο μοντέλο οι προγραμματιστές θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν δωρεάν και χαμηλού κόστους εφαρμογές που θα ενθουσιάζουν τους χρήστες.

Για τους ιδιοκτήτες των μέσων, το επιχειρηματικό μοντέλο της Apple έχει δύο σημαντικά προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι η προσέγγιση της αμερικανικής εταιρείας απειλεί να καταστήσει ιδιοκτήτες μέσων και developers απόλυτα ίσους στη διαφημιστική αγορά, ενώ το δεύτερο είναι ότι αυτό το μοντέλο μειώνει στο ελάχιστο την εμπλοκή των ιδιοκτητών των μέσων ενημέρωσης στη διαφημιστική αγορά της κινητής, όπου τα ηνία θα κρατούν σχεδόν αποκλειστικά η Google και η Apple.

Οι δύο εταιρείες ήδη κατέχουν τα δύο μεγαλύτερα δίκτυα διαφημίσεων στα κινητά τηλέφωνα και πωλούν διαφημίσεις απευθείας στους διαφημιζόμενους. Οι τελευταίοι από την πλευρά τους δεν πληρώνουν για να προσεγγίσουν κοινά που συνδέονται με κάποιο συγκεκριμένο μέσο. Αντίθετα, στην περίπτωση των iAds, πληρώνουν την Apple για να προσεγγίσουν τον τεράστιο όγκο χρηστών iPhone και iPad με συγκεκριμένα κοινά δημογραφικά χαρακτηριστικά.

Προκειμένου να κατηγοριοποιήσει αποτελεσματικά τους χρήστες, η Apple αναλύει την αγοραστική συμπεριφορά των 150 εκατομμύρια καταναλωτών που διαθέτουν λογαριασμό στο iTunes και που έχουν αγοράσει iPhone ή iPad. Επιπλέον, με το iPhone 4, η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώνει ανώνυμα δεδομένα γεωγραφικού προσδιορισμού και θέσης των χρηστών.

Η Google από την άλλη επιλέγει διαφορετικό δρόμο. Όπως εξηγεί ο Ίαν Κάριγκτον, διευθυντής πωλήσεων κινητής για την Google στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ένας χρήστης που διαβάζει την κριτική ενός βιβλίου πίνοντας κάφε σε κάποιο κατάστημα. «Η διαφήμιση που θα δει ο συγκεκριμένος χρήστης θα είναι απόλυτα σχετική με το περιεχόμενο που προβάλλεται, ενώ χάρη στον γεωγραφικό προσδιορισμό θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για το που μπορεί να βρει το βιβλίο κοντά στο σημείο που βρίσκεται και σε ποια τιμή».

Ο Αυστραλός μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ, πιστεύει ότι το iPad μπορεί να αναδειχθεί σε «σωτήρα των εφημερίδων». Η Apple θα επιδιώξει να διεκδικήσει τη μερίδα του λέοντος από τα έσοδα των διαφημίσεων, χρεώνοντας υψηλή τιμή για το hardware. Αντίθετα, η Google προβλέπει ένα μέλλον στο οποίο οι συσκευές θα είναι δωρεάν, ενώ τα έσοδα θα έρχονται από τη διαφήμιση.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου