Ποιος θα το περίμενε; Σίγουρα όχι ο Ισαάκ Ασίμοφ, ο οποίος τόσο αγαπούσε (και φοβόταν) τα ρομπότ. Ο Robonaut 2 –εν συντομία R2 - που θα σταλεί τον επόμενο μήνα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) ως βοηθητικό μέλος του πληρώματος, θα γίνει το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ στην ιστορία, το οποίο θα διατηρεί επαφή με τη Γη μέσω μηνυμάτων Twitter.
Το R2 της NASA εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας δημιουργίας ενός ρομπότ που θα μπορεί να εκτελεί πολύπλοκα και επαναλαμβανόμενα διαστημικά καθήκοντα, τα οποία αλλιώς θα «χρεωνόταν» ένας αστροναύτης.
Ήδη έχει δημιουργηθεί ο λογαριασμός @ΑstroRobonaut και τα πρώτα (προς το παρόν επίγεια) μηνύματα έχουν σταλεί στο ρομπότ μέσω του Twitter.
To ρομπότ αναφέρεται στις προετοιμασίες του για την εκτόξευση και, μόλις βρεθεί σε τροχιά στο διάστημα, θα συνεχίσει να ενημερώνει τους «φίλους» του μέσω…τιτιβισμάτων (tweets).
«Γεια σου Κόσμε! Το όνομά μου είναι Robonaut 2 – R2 εν συντομία.Παρακολουθείστε τις περιπέτειές μου, καθώς προετοιμάζομαι για το διάστημα», έγραφε ένα μήνυμα, σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο.
Το ρομπότ έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να έχει μεγάλες ικανότητες χειρισμού εργαλείων και συστημάτων στο διάστημα, ιδίως εκτός του Διαστημικού Σταθμού, στη διάρκεια του λεγόμενου «διαστημικού περιπάτου».
Σύμφωνα με τους σχεδιαστές του, είναι σχεδόν τόσο ικανό όσο ένας άνθρωπος-αστροναύτης.
Η NASA προσβλέπει στα ρομπότ, προκειμένου να αποτελέσουν αξιόπιστους μελλοντικούς συντρόφους των αστροναυτών σε διάφορες διαστημικές αποστολές.
Αρχικά το R2 προοριζόταν να παραμείνει στη Γη, αλλά τελικά οι δημιουργοί του αποφάσισαν να δουν πώς λειτουργεί σε συνθήκες μικροβαρύτητας, έτσι θα μεταφερθεί στον ISS με το διαστημικό λεωφορείο «Ντισκάβερι».
Δυστυχώς για τους φίλους της επιστημονικής φαντασίας, τα tweets του R2 δεν γράφονται από το ίδιο (προς το παρόν τουλάχιστον), αλλά από τους μηχανικούς του διαστημικού κέντρου Τζόνσον της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας στο Χιούστον.
Οι ενδιαφερόμενοι πάντως μπορούν να υποβάλουν ερωτήσεις στο ρομπότ στέλνοντας μήνυμα στο λογαριασμό του περιλαμβάνοντας την ένδειξη #4R2.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου