Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2010

Δύο Χώρες της Μέσης Ανατολής θα Μπλοκάρουν Λειτουργίες των BlackBerry


Οι αρχές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν την Κυριακή σχέδια, για να μπλοκάρουν συγκεκριμένες λειτουργίες των κινητών τηλεφώνων BlackBerry. Προβάλλοντας ως αιτία την εθνική ασφάλεια, από την 11η Οκτωβρίου θα απενεργοποιήσουν τις λειτουργίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), άμεσων μηνυμάτων (instant messaging), και περιήγησης στο ίντερνετ (web browsing) διαφωνώντας με τον τρόπο που η συσκευές αποθηκεύουν και μεταδίδουν τα δεδομένα τους.

Εν τω μεταξύ στην γειτονική Σαουδική Αραβία, η κυβέρνηση έχει διατάξει δύο παρόχους κινητής τηλεφωνίας να απενεργοποιήσουν την υπηρεσία άμεσων μηνυμάτων (instant messaging), σύμφωνα με αναφορά του πρακτορείου Reuters. Η απόφαση των ΗΑΕ ήταν αποτέλεσμα "της αποτυχίας των συνεχιζόμενων προσπαθειών, από το 2007, να εναρμονιστούν οι υπηρεσίες του BlackBerry με τους τηλεπικοινωνιακούς κανονισμούς των ΗΑΕ", όπως δήλωσε εκπρόσωπος της επιτροπής τηλεπικοινωνιών της χώρας.

"Τα δεδομένα του BlackBerry εξάγονται άμεσα σε ξένη χώρα, όπου διαχειρίζονται από μία ξένη, ιδιωτική εταιρεία. Τα δεδομένα των υπηρεσιών των BlackBerry είναι τα μόνα στα ΗΑΕ που λειτουργούν έτσι." είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. "Η σημερινή απόφαση βασίζεται στο γεγονός ότι, στην σημερινή τους μορφή, ορισμένες από τις υπηρεσίες των τηλεφώνων BlackBerry επιτρέπουν τους χρήστες να δρουν χωρίς νομικές συνέπειες, δημιουργώντας ανησυχίες νομικές και εθνικής ασφάλειας."

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας RIM δεν θέλησε να απαντήσει.

Η απαγόρευση, που αναμένεται να επηρεάσει 500,000 χρήστες στα ΗΑΕ, είναι η πιο πρόσφατη παράγραφος στην μακροχρόνια διαμάχη της Καναδικής εταιρείας RIM (κατασκευάστριας των BlackBerry) και της κυβέρνησης της χώρας. Πέρυσι ο κρατικός πάροχος των ΗΑΕ Etisalat, παρότρυνε τους χρήστες BlackBerry στην χώρα να εγκαταστήσουν μία εφαρμογή "βελτίωσης ταχύτητας" των συσκευών.

Ωστόσο, η RIM κατηγόρησε τον πάροχο ότι η εφαρμογή κατασκόπευε τα τηλέφωνα των χρηστών λέγοντας ότι μπορούσε "να επιτρέψει την χωρίς έγκριση πρόσβαση σε προσωπικές και απόρρητες πληροφορίες που ήταν αποθηκευμένες στην συσκευή".

Η Etisalat αρνήθηκε την κατηγορία, αλλά η RIM δημοσίευσε οδηγίες για την αφαίρεση της.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου