Ένα ρομπότ, το πρώτο στον κόσμο, το οποίο «ζει» στην παιδική ηλικία, αναπτύσσοντας συναισθηματικούς δεσμούς με τους γύρω του εκφράζοντας τα συναισθήματά του παρουσίασαν Ευρωπαίοι ερευνητές (και από την Ελλάδα).
Ο "Νάο", όπως είναι το όνομά του, αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος "Feelix Growing", με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα από τη συνεργασία οκτώ πανεπιστημίων και εταιριών ρομποτικής από τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Ελλάδα και τη Δανία.
Από ελληνικής πλευράς συνεργάστηκαν ερευνητές του Εργαστηρίου Εικόνας, Βίντεο και Έξυπνων Πολυμεσικών Συστημάτων του Ινστιτούτου Επικοινωνιών και Συστημάτων Υπολογιστών του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου, που λειτουργεί από το 1989 και διευθύνεται από τον καθηγητή Στέφανο Κόλλια.
Ο "Νάο" κοιτάζει λυπημένα το έδαφος, όταν έχει στεναχωρηθεί, τεντώνει τα χέρια του για …αγκαλίτσα όταν νιώθει χαρούμενος, "μαζεύεται" όταν φοβάται και μένει σε αυτή τη στάση μέχρι κάποιος να χαϊδέψει το κεφάλι του.
Ανάλογα με το πώς του φέρνονται οι άνθρωποι που συναντά, ο "Νάο" αναπτύσσει σχέσεις μαζί τους. Όσο περισσότερο σχετίζεται με κάποιον, τόσο περισσότερο το ρομπότ-παιδί μαθαίνει να "διαβάζει" τη διάθεση και τα συναισθήματα του ανθρώπου και τόσο πιο δυνατό δεσμό αναπτύσσει μαζί του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου