Διορία μέχρι τις 31 Αυγούστου έδωσε η Ινδία στην Research In Motion, κατασκευάστρια εταιρεία των BlackBerry, για να παρέχει στην κυβέρνηση πρόσβαση σε όλες της τις υπηρεσίες.
Η χώρα έχει εκφράσει φόβους ότι η συσκευή θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιηθεί από αυτονομιστές και αντάρτες στις επιθέσεις του 2008 στο Μουμπάι, που είχαν καταλήξει στο θάνατο 166 συνολικά ανθρώπων. Πρόκειται για την τελευταία εξέλιξη στη συνεχιζόμενη διαμάχη ανάμεσα στην εταιρεία και εθνικές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο.
Το κεντρικό ζήτημα της διαμάχης έχει να κάνει με τον τρόπο που οι αρχές παρακολουθούν κρυπτογραφημένες πληροφορίες που διακινούνται μεταξύ των συσκευών BlackBerry. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν η πρώτη χώρα που πρότεινε την απαγόρευση των συσκευών, λέγοντας ότι θέτουν «κίνδυνο εθνικής ασφάλειας» λόγω της δυνατότητας τους να στέλνουν μηνύματα και e-mail με τρόπο που δεν εντοπίζεται από τις αρχές.
Η RIM στέλνει τα δεδομένα σε server της στον Καναδά, ενώ η κρυπτογράφηση που χρησιμοποιεί για την ασφάλεια τους είναι ουσιαστικά αδύνατο να «σπάσει». Την κίνηση των ΗΑΕ ακολούθησαν και άλλες χώρες, κυρίως της Μέσης Ανατολής, μεταξύ των οποίων ο Λίβανος και το Κουβέιτ, ενώ αναλυτές περιμένουν κι άλλες χώρες να προστεθούν στη λίστα στο άμεσο μέλλον.
Το τελεσίγραφο της Ινδίας διαφέρει από το περιστατικό με τα ΗΑΕ, που είχαν ζητήσει μόνο πρόσβαση στο σύστημα αποστολής μηνυμάτων των συσκευών. Στην Ινδία, οι κάτοχοι BlackBerry ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, ενώ η χώρα θεωρείται σημαντική αγορά για όλους τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων. Η RIM έχει προσφερθεί να βοηθήσει τις ινδικές αρχές στον εντοπισμό e-mails χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες για το σύστημα κρυπτογράφησης, ωστόσο η χώρα δεν εμφανίζεται προς το παρόν ικανοποιημένη με αυτή την κίνηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου