Κατά πάσα πιθανότητα, εξετάζετε εξονυχιστικά τις τεχνικές προδιαγραφές ενός προϊόντος πριν το αγοράσετε. Είστε, όμως, σίγουροι ότι καταλαβαίνετε αυτά που διαβάζετε; Οι ειδικοί λένε ότι πολλές φορές τα νούμερα είναι παραπλανητικά, ενώ έρευνα που έγινε στη Μεγ. Βρετανία καταδεικνύει ότι δε λείπουν και οι περιπτώσεις ηθελημένης παραποίησης της πραγματικότητας από την πλευρά εμπόρων και κατασκευαστών.
Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα όπου οι αριθμοί δε βοηθούν και τόσο. Για παράδειγμα, είναι πολύ εντυπωσιακό να διαβάζει κανείς ότι μια τηλεόραση μπορεί να απεικονίσει τέσσερα τρισεκατομμύρια χρώματα. Το πρόβλημα είναι ότι οι εκπομπές των καναλιών δε φτάνουν με τίποτα σε αυτό το νούμερο, ούτε έχουμε τη δυνατότητα να δούμε με τόση λεπτομέρεια. Συνεπώς, το νούμερο αυτό δεν έχει νόημα. Ούτε έχει νόημα να συγκρίνουμε contrast ratios. Οι κατασκευαστές δε χρησιμοποιούν ένα κοινό standard, οπότε τα νούμερα δε λένε και πολλά.
Το ίδιο ισχύει και για το refresh rate. Οι συγκρίσεις των 100Hz και των 600Hz μπορούν να οδηγήσουν σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Τα 100Hz είναι η συχνότητα ανανέωσης ολόκληρης της οθόνης, ενώ τα 600Hz αναφέρονται σε μεμονωμένα pixels. Χάος, δηλαδή.
Ηθικό δίδαγμα: ποτέ, μα ποτέ μην αγοράζετε κάτι συγκρίνοντας μεγάλα νούμερα. Αν μπορείτε, δοκιμάστε προσωπικά το προϊόν πριν το αγοράσετε.
πηγή:t3.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου