Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Παρακολούθηση της καφέ αρκούδας μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας


Δυο διαφορετικές «οικογένειες» αρκούδων, όπως προκύπτει από τις αναλύσεις του DNA τους, ζουν στον ελλαδικό χώρο, δίχως να έρχονται σ' επαφή μεταξύ τους. Το γεγονός έχει προκαλέσει ερωτηματικά στους επιστήμονες, που εικάζουν ότι τα ζώα, για κάποιους λόγους αποφεύγουν το δρόμο και τα χωράφια ανάμεσα στο Γράμμο και το όρος Άσκιο.




Σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν στη Θεσσαλονίκη, ερευνητές της περιβαλλοντικής οργάνωσης "Αρκτούρος" και στελέχη της εταιρίας "Vodafone", αναφέρθηκαν στο πρόγραμμα επιστημονικής παρακολούθησης της καφέ αρκούδας.

Τα ζώα ραδιοσημαίνονται με ηλεκτρονικά κολάρα, που δίνουν αυτόματα πληροφορίες για την κίνηση και τη θέση τους στο γεωγραφικό χώρο, στέλνοντας γραπτά μηνύματα SMS στους ερευνητές, μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας της "Vodafone".

Στο διάστημα 2008 - 2010, έχουν ραδιοσημανθεί έντεκα αρκούδες, από τις οποίες έξι αρσενικές και πέντε θηλυκές, που έδωσαν στους επιστήμονες συνολικά 12.574 γεωγραφικά στίγματα για την κίνηση και τη θέση τους.
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου