Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Και η Γαλλία κατά της Google


Άλλη μια χώρα, η Γαλλία, άρχισε να ερευνά τις κατηγορίες κατά της Google για τις παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο της υπηρεσίας Street View, που επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν πανοραμικές φωτογραφίες δρόμων στο Google Maps.




H υπόθεση συνεχίζει να εξαπλώνεται διεθνώς και εξελίσσεται σε μεγάλο «πονοκέφαλο» (και νομικό) για την αμερικανική εταιρία, η οποία είχε την φαεινή ιδέα να στείλει συνεργεία φωτογράφησης στους δρόμους των πόλεων 30 χωρών (μεταξύ αυτών και της Ελλάδας) και, στην πορεία, να υποκλέπτει (κατά λάθος, όπως λέει) πληθώρα προσωπικών στοιχείων - μεταξύ αυτών τραπεζικούς κωδικούς και e-mail- από τα ασύρματα δίκτυα που δεν προστατεύονταν με κρυπτογράφηση.

Η γαλλική υπηρεσία προστασίας προσωπικών δεδομένων (CNIL), σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, ανακοίνωσε ότι εξετάζει την υπόθεση για να αποφανθεί αν η Google θα αντιμετωπίσει δικαστικές κατηγορίες ή θα της επιβληθούν άλλες ποινές. Η CNIL μπορεί να επιβάλει η ίδια κάποιο πρόστιμο (οπότε η Google μάλλον «θα πέσει στα μαλακά») ή θα παραπέμψει την υπόθεση στην εισαγγελία για τα περαιτέρω (οπότε τα πράγματα σοβαρεύουν…).

Η υπηρεσία Street View άρχισε το 2006 και αρχικά δέχτηκε κατηγορίες (και στην Ελλάδα) ότι παραβιάζει την ιδιωτική ζωή των πολιτών που φωτογραφίζονταν οι ίδιοι ή τα σπίτια και τα αυτοκίνητά τους. Όμως στη συνέχεια η υπόθεση πήρε νέα –χειρότερη για την εταιρία- τροπή, όταν αποκαλύφθηκε ότι, εκτός από τις φωτογραφίες, τα συνεργεία της μάζευαν και προσωπικά δεδομένα από δίκτυα Wi-Fi.

Από τις 4 Ιουνίου η Google έχει στείλει στη γαλλική Αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων τα υποκλαπέντα στη Γαλλία στοιχεία, τα οποία καλύπτουν μια περίοδο δύο ετών. Η γαλλική Αρχή εξετάζει τα στοιχεία και μέχρι το Σεπτέμβριο σκοπεύει να εκδώσει την ετυμηγορία της, αν θα κινηθεί νομικά κατά της αμερικανικής εταιρίας.

Η Google δήλωσε ότι συνεργάζεται με τις Αρχές της Γαλλίας και κάθε άλλης εμπλεκόμενης χώρας και ότι θα διαγράψει τα επίμαχα δεδομένα, αν υποχρεωθεί δικαστικά να το κάνει. Η εταιρία, εκτός από τη Γαλλία, έχει παραδώσει ήδη προς ανάλυση ανάλογα στοιχεία στις αντίστοιχες Αρχές της Γερμανίας και της Ισπανίας.

Για την ίδια υπόθεση, η εταιρία αντιμετωπίζει ήδη αγωγές ιδιωτών σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς πολλοί αμερικανοί πολίτες ζητούν εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση για την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής τους.

Η κυβέρνηση του Καναδά εξετάζει επίσης την υπόθεση, ενώ ανάλογες έρευνες διεξάγουν οι αστυνομικές Αρχές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Προ ημερών η Google δήλωσε ότι διέγραψε τα στοιχεία που λανθασμένα, όπως είπε, συνέλλεξε στη Δανία, την Αυστρία και την Ιρλανδία.
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου