Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Ακρότητες: Internet Kill Switch


Μία πρόταση νόμου του Αμερικανού Γερουσιαστή Joe Lieberman μπορεί να δώσει στον Πρόεδρο των ΗΠΑ ένα εικονικό “διακόπτη καταστροφής” που θα του επιτρέπει να απενεργοποιεί το Internet σε περιόδους κρίσης! Η πρόταση νόμου επιβάλει στους Internet providers, να “συμμορφώνονται άμεσα με κάθε μέτρο έκτακτης ανάγκης ή ενέργεια που θα επιβληθεί” από την υπηρεσία εθνικής ασφάλειας της χώρας. Ο Lieberman, πρόεδρος της επιτροπής εθνικής ασφάλειας, είπε ότι τα μέτρα θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να “προστατέψει τη λειτουργία των δικτύων και των προγραμμάτων που χρειάζεται η χώρα για να προστατέψει τους πολίτες της.” Όποια εταιρεία δεν ανταποκριθεί στις εντολές του νομοσχεδίου θα αντιμετωπίσει, όπως είναι προφανές, πολύ τσουχτερά πρόστιμα.





“Ακόμα και με το δόλωμα της ‘φιλικότητας προς τον χρήστη’, το Internet μπορεί να γίνει ταυτόχρονα ένα επικίνδυνο μέρος με ηλεκτρονικές διαδρομές που μπορεί να οδηγούν σε οτιδήποτε, από τον προσωπικό μας λογαριασμό στην τράπεζα μέχρι σε κρίσιμες πληροφορίες για τα μυστικά της κυβέρνησης και της βιομηχανίας μας,” δήλωσε ο Lieberman. “Η οικονομική μας ασφάλεια, η εθνική μας ασφάλεια και η ασφάλεια των πολιτών βρίσκονται σήμερα σε κίνδυνο απέναντι σε καινούρια είδη εχθρών – σε πολεμιστές του κυβερνοχώρου, σε κατασκόπους του κυβερνοχώρου, σε τρομοκράτες του κυβερνοχώρου και σε κάθε άλλο είδος εγκληματία του κυβερνοχώρου.”

Για να αντιμετωπίσει αυτά τα... προβληματικά άτομα του κυβερνοχώρου, η πρόταση νόμου να δώσει στη νέα υπηρεσία με το όνομα National Center for Cybersecurity and Communications την εξουσία να καταγράφει την “κατάσταση ασφαλείας” των ιδιωτικών websites, των ISPs και άλλων επιχειρήσεων που σχετίζονται με το Internet στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και κρίσιμες πηγές του Internet σε άλλες χώρες. Οι εταιρείες θα έχουν την υποχρέωση να “μοιράζονται πληροφορίες” με την κυβέρνηση και να διαβεβαιώνουν την υπηρεσία ότι εφαρμόζουν τα εγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας. Επιπλέον, κάθε εταιρεία που “στηρίζεται” στο Internet, στο τηλεφωνικό σύστημα ή σε οποιονδήποτε άλλο τομέα της “δομής των πληροφοριών” θα “υπόκειται στον έλεγχο” της NCCC.

“Δεν μπορούμε να περιμένουμε μία καταστροφή τύπου 9ης Σεπτεμβρίου στον κυβερνοχώρο για να συνειδητοποιήσει η κυβέρνησή μας πόσο σημαντικό είναι να προστατέψουμε τις πηγές μας,” δήλωσε η Γερουσιαστής Susan Collins, η οποία υποστηρίζει επίσης το σχέδιο νόμου του Lieberman.

Ο Lieberman είναι προφανές ότι προσπαθεί να κάνει το σχέδιο νόμου πιο εύπεπτο προσφέροντας πλήρη απαλλαγή από μηνύσεις που θα προκύψουν από οτιδήποτε “έχει σχέση με τις αδυναμίες ασφάλειας κάποιου στον κυβερνοχώρο” όταν ο Πρόεδρος θα κηρύσσει μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Έτσι κι αλλιώς όμως, ο νόμος του κυβερνοχώρου αναμένεται να συναντήσει έντονο πόλεμο – η υπηρεσία Center for Democracy and Technology σημείωσε ότι ο νόμος αυτός “περιλαμβάνει τη δυνατότητα απενεργοποίησης ή περιορισμού της κίνησης στο Internet σε ιδιωτικά συστήματα,” ενώ η οργάνωση TechAmerica εξέφρασε την ανησυχία της λέγοντας πως υπάρχουν σχετικά λίγοι περιορισμοί για την περίπτωση που κάποιος νοιώσει την ανάγκη “να πάρει όλη την εξουσία του κυβερνοχώρου στα χέρια του.”


πηγή:pc master
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου