Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Ανάβει η μάχη των tablets


Την ίδια «τύχη» με την Apple επιδιώκουν να αποκτήσουν και οι υπόλοιπες εταιρείες στο χώρο της τεχνολογίες οι οποίες η μία μετά την άλλη ανακοινώνουν την δική τους «απάντηση» στο iPad.




Μεταξύ αυτών και η Blackberry η οποία παρόλο που τα smartphone της δεν είχαν πολλά κοινά με το iPhone, το κόντραρε στα ίσια μπαίνοντας στο μάτι της Apple.

Σύμφωνα με τις φήμες, το όνομα του tablet της Blackberry θα ονομάζεται BlackPad ή Cobalt αλλά θα έχει μία ιδιομορφία σε σχέση με τα υπόλοιπα tablets: ενώ τα tablets που παρουσιάζονται θα υποστηρίζουν αυτόνομα σύνδεση internet μέσω wi-fi και δικτύου 3G, σύμφωνα πάντα με τις σχετικές πληροφορίες, όσον αφορά τη 3G σύνδεση το BlackPad ή Cobalt θα συνδέεται μέσω Bluetooth με το Blackberry κινητό του χρήστη και μέσω αυτού θα συνδέεται στο internet.

Με λίγα λόγια, όσοι είναι δεν είναι κάτοχοι κινητών της Blackberry και θέλουν να αγοράσουν το tablet της και να έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης στο internet μέσω του δικτύου 3G, θα πρέπει μαζί με αυτό να αποκτήσουν (επί πληρωμής φυσικά) και ένα κινητό της.

Οι λόγοι που θα κάνει κάτι τέτοιο η Blackberry είναι προφανείς, θα λειτουργήσουν όμως υπέρ της ή κατά της; Την απάντηση θα την ξέρουμε στα τέλη του 2010 οπότε και θα παρουσιαστεί.

Στη μάχη των tablets αποφάσισε να μπει και η Dell με το «Looking Glass» το οποίο θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο. Το «Looking Glass» έχει οθόνη αφής 7 ιντσών με επεξεργαστή τον Tegra 2 της Nvidia.

Μπορεί να μην έχει το Application Store της Apple όμως θα έχει 4GB μνήμη RAM, θα δέχεται εξωτερικές μνήμες SD, κάμερα 1,3 megapixels ενώ θα έχει και κεραία έτσι ώστε ο χρήστης να έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τηλεόραση.

Προς το παρόν, το μόνο παράπονο που εκφράζουν οι ενδιαφερόμενοι είναι η χαμηλής ανάλυσης οθόνη, 800 x 480 pixels. Βέβαια η Dell μέχρι τον Νοέμβριο υπόσχεται ότι θα γίνουν βελτιώσεις ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα αναπαραγωγής ταινιών High Definition.

Το δικό της tablet ανακοίνωσε και η Asus με την ονομασία «Eee Pad» και θα βγει σε δύο εκδόσεις με την πρώτη να λειτουργεί με Windows 7 και τη δεύτερη με το λογισμικό της Google το Android δίνοντας τη δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο να επιλέξει εκείνος τη έκδοση που είναι πιο πολύ στα μέτρα του.

Το Eee Pad θα έχει επεξεργαστή τον Intel Core 2 Duo CULV ενώ θα είναι πιο ελαφρύ και πιο λεπτό από το iPad ενώ θα έχουν παρόμοιες διαστάσεις και η τιμή του θα κυμαίνεται από 475-500 δολάρια. Ωστόσο αν θέλετε να το αποκτήσετε θα πρέπει να περιμένετε μέχρι τις αρχές του 2011…

Η Hewlett Packard ανακοίνωσε ότι το δικό της tablet με την ονομασία «Slate PC» θα κοστίζει κάτω από 500 δολάρια, αναμένεται εντός του 2010 και θα λειτουργεί με Windows 7. Περισσότερες πληροφορίες δεν είναι ακόμα διαθέσιμες.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά tablets είναι το IdeaPad U1 της Lenovo, με το οποίο υπάρχει η επιλογή προσθήκης πληκτρολογίου που το κάνει να θυμίζει κοινό netbook με οθόνη 11,6 ιντσών και λογισμικό Windows 7.

Παράλληλα ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να συνδέεται στο internet μέσω wi-fi ή δικτύου 3G ενώ το tablet θα τρέχει με το Skylight Linux system της Lenovo και θα έχει 16 GB αποθηκευτικό χώρο. Μάλιστα το συγκεκριμένο tablet βρίσκεται στην 6η θέση των 100 πιο «καυτών» gadgets του 2010 βάσει του Βρετανικού περιοδικού Τ3.

Ούτε η Sony δεν κατάφερε να κρατηθεί μακριά από τη μάχη των tablets παρόλο που δεν έχει εμπειρία στον χώρο. Ωστόσο το Sony Dash Viewer με οθόνη 7 ιντσών, δυνατότητα σύνδεση στο internet μέσω wi-fi και με λειτουργικό Linux-based Chumby OS στέκεται επάξια ανάμεσα στα υπόλοιπα tablets.

Σε παρουσίαση του δικού της tablet προχώρησε την περασμένη εβδομάδα η Acer χωρίς ωστόσο να παρέχει αρκετές πληροφορίες ή φωτογραφίες. Τα μόνα χαρακτηριστικά που είναι γνωστά είναι η οθόνη 7 ιντσών, το λειτουργικό που θα είναι το Android της Google καθώς και η δυνατότητα σύνδεσης στο internet μέσω δικτύου 3G.

Για έναν κλάδο πάντως ο οποίος πέρυσι δεν υπήρχε, τα πρώτα δείγματα είναι σίγουρα αρκετά και παραπάνω από ικανοποιητικά.
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου