Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Ένα βήμα πιο κοντά στην απόλυτη εικονική πραγματικότητα


Αν έχετε δει ταινία ή οτιδήποτε άλλο σε 3D και σας έχει συνεπάρει ο ρεαλισμός, ίσως να έχετε κάνει την ασυναίσθητη κίνηση να πιάσετε κάτι που έρχεται προς τη μεριά σας.





Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο San Diego ασχολείται αυτό τον καιρό με ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο project που επιχειρεί να ανοίξει νέους ορίζοντες στην τρισδιάστατη απεικόνιση και την εικονική πραγματικότητα. Με δυο λόγια, η νέα τεχνολογία επιτρέπει στο χρήστη να πιάνει πράγματα που δεν υπάρχουν.

Το πρόγραμμα HUVR (Heads-Up Virtual Reality) δημιουργεί μια τρισδιάστατη προβολή, με την οποία μπορεί ο καθένας να αλληλεπιδράσει. Το μυστικό βρίσκεται σε έναν ειδικό αισθητήρα ο οποίος αντιλαμβάνεται τις κινήσεις του χεριού και με κάποιο τρόπο που δε διευκρινίζεται στέλνει feedback στο χέρι. Έτσι, ο χρήστης βλέπει την τρισδιάστατη προβολή ενός αντικειμένου, απλώνει το χέρι του κι έχει την αίσθηση ότι το αγγίζει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται μια τέτοια τεχνολογία, ωστόσο αυτή τη φορά φαίνεται ότι οι επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν μια σχετικά φθηνή μέθοδο που θα μπορεί να έχει πρακτική εφαρμογή χωρίς εξωφρενικό κόστος.

Σε πρώτη φάση, η τεχνολογία θα αξιοποιηθεί στην ιατρική, με τους γιατρούς να κάνουν εικονικά μια μαγνητική τομογραφία. Επίσης, υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρόν στην ιστορία και την αρχαιολογία, όπου τα αντικείμενα μελέτης είναι πολύ ευαίσθητα.

Βέβαια, η μέρα που θα δούμε ένα τέτοιο σύστημα στο σαλόνι μας και θα μπορούμε να παίζουμε video games με πλήρες feedback είναι ακόμα αρκετά μακριά.



πηγή:t3mag.gr
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου