Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Υπολογιστής-προφήτης προλαμβάνει το έγκλημα


ΛΟΝΔΙΝΟ Η πραγματικότητα αντιγράφει το σινεμά (το οποίο, με τη σειρά του, αντέγραψε τη λογοτεχνία): εμπνεόμενο από την ταινία επιστημονικής φαντασίας «Μinority Report», ένα ειδικό πρόγραμμα που επινόησε και κατασκεύασε η εταιρεία ΙΒΜ θα προλαμβάνει το έγκλημα προτού καν αυτό συντελεστεί. Το κομπιούτερ- προφήτης, που θα προβλέπει και θα αποτρέπει το έγκλημα, χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ και αρχίζει να λειτουργεί πιλοτικά από αύριο στη Βρετανία.





Ο αμερικανικός κολοσσός ολοκλήρωσε το πρόγραμμα «CRUSΗ», αρκτικόλεξο του Criminal Reduction Utilising Statistical Ηistory, δηλαδή «Μείωση εγκληματικότητας με τη χρήση στατιστικής». Ενας υπολογιστής με πρόσβαση σε τόνους πληροφοριών, αναλύει εγκληματολογικά δεδομένα όπως προφίλ κακοποιών, στατιστικές, μέχρι και κλιματολογικές συνθήκες. Κατόπιν, δίνει την... ετυμηγορία του σχετικά με το πότε και το πού θα γίνει το επόμενο έγκλημα, ακριβώς όπως και στο προφητικό μυθιστόρημα «Μinority Report» του Φίλιπ Ντικ, που έγινε ταινία το 2002 από τον Στίβεν Σπίλμπεργκ με πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ. Στην ταινία, μια οργάνωση με το όνομα «Ρrecrime», επιχειρεί να σταματήσει τους επίδοξους δολοφόνους προτού διαπράξουν το έγκλημα χρησιμοποιώντας τρία άτομα με ψυχικά χαρίσματα.

Η αστυνομία του Μέμφις, στις ΗΠΑ, η οποία ήταν η πρώτη που έκανε χρήση του συγκεκριμένου προγράμματος, διαπίστωσε μια δραματική μείωση της εγκληματικότητας της τάξεως του 31%. Τη βοήθεια του συγκεκριμένου λογισμικού ζήτησε τον περασμένο Ιανουάριο και η αστυνομία του Χόλιγουντ, η οποία, με τη συνδρομή του «CRUSΗ», κατάφερε να συλλάβει, μέσα σε έναν μήνα, περισσότερους από 50 εμπόρους ναρκωτικών.


Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου