Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Πόσο απέχει η εποχή του δωρεάν wi-fi στα αεροπλάνα;


Μέχρι σήμερα οι ταξιδιώτες που έχουν συνηθίσει να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε ασύρματα δίκτυα στο έδαφος δεν δείχνουν πρόθυμοι να δώσουν τον οβολό τους για την ίδια υπηρεσία στον αέρα.





Η παροχή ασύρματου Ιντερνετ δεν είναι ακόμη πραγματικότητα κυρίως διότι οι επιβάτες δεν θέλουν να πληρώσουν έστω και 5 δολάρια επιπλέον των 20 δολ. για μια βαλίτσα ή για μια θέση στο αεροπλάνο. Προτιμούν να «σερφάρουν» δωρεάν σε διάφορα «hot spots». Αν και υπάρχουν ορισμένες προσφορές για δωρεάν πρόσβαση, οι ειδικοί εκτιμούν ότι μόνο το 10% των επιβατών δράττει την ευκαιρία να μπει στο Ιντερνετ σε πτήσεις που παρέχουν την υπηρεσία.

Ο σύμβουλος σε θέματα αεροπορικής τεχνολογίας Μichael Planey θεωρεί ότι το Wi-Fi θα είναι δωρέαν μέχρι τα μέσα του 2011 εάν και εφόσον οι εταιρείες ακολουθήσουν ορισμένες κατευθύνσεις. Για παράδειγμα πιστεύει ότι χρειάζεται να δίνεται ένα τίμημα στον παροχέα και κυρίως οι κολοσσοί του χώρου όπως η Google και η Verizon να γίνουν χορηγοί δωρεάν πρόσβασης.

Ο Planey πιστεύει ακόμη ότι αρκετές εταιρείες θα μπορούσαν να πληρώσουν για ορισμένες υπηρεσίες και μετά να τις χρησιμοποιήσουν για περικοπές κόστους. Για παράδειγμα, μια αεροσυνοδός θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Wi-Fi για να έχει πρόσβαση στις κρατήσεις και να κανονίσει οτιδήποτε χρειάζεται για επιβάτες που έχασαν την πτήση τους. Την ίδια στιγμή, ο Planney πιστεύει ότι σε περίπτωση που οι επιβάτες πραγματοποιούσαν online αγορές, οι εταιρείες θα μπορούσαν να καρπώνονται κάποιο αντίτιμο.

Όπως και να ‘χει, το δωρεάν Wi-Fi στα αεροπλάνα δεν είναι κάτι που θα συμβεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Ακόμη και όσοι ταξιδεύουν συνεχώς για επιχειρηματικούς λόγους -έχουν περισσότερα χρήματα αλλά και λόγους να είναι συνέχεια online- δεν φαίνεται να χρησιμοποιούν ευρέως τέτοιες υπηρεσίες.
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου