Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

«Ξεκλείδωτο» πλέον το iPhone της Apple


Αναθεωρήθηκε χθες ο αμερικανικός νόμος περί πνευματικής ιδιοκτησίας προκειμένου να επιτρέψει το «ξεκλείδωμα» των κινητών τηλεφώνων, τροποποίηση στην οποία αντιτίθετο η Apple, το iPhone της οποίας μέχρι στιγμής διατίθετο αποκλειστικά με σύνδεση στον πάροχο ΑΤ&Τ.






Η Υπηρεσία Πνευματικών Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι θέσπισε την τροποποίηση αυτή στο πλαίσιο της ανά τριετίας αναθεώρησης των παραμέτρων εφαρμογής του νόμου περί ψηφιακών δικαιωμάτων.

Με την τροποποίηση αυτή αναγνωρίζεται ότι "το κλείδωμα των τηλεφώνων δεν έχει ως στόχο να προστατεύσει την πνευματική ιδιοκτησία των δημιουργών, αλλά να δεσμεύσει τους χρήστες σε συγκεκριμένο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας", επισημαίνει η Τζένιφερ Γκράνικ του ιδρύματος προστασίας δικαιωμάτων χρηστών του διαδικτύου Electronic Frontier Foundation (EFF), το οποίο υπερμαχόταν της τροποποίησης.

Αντίθετα, με επιστολή της προς την Υπηρεσία, η Apple επεσήμανε ότι "το ξεκλείδωμα" του iPhone θα επιφέρει ρήξη στην "αλυσίδα εμπιστοσύνης" μεταξύ του ομίλου και των πελατών του, ότι θα καταστήσει τα κινητά ευάλωτα σε ιούς και θα επηρεάσει την ποιότητα καθ' εαυτής της συσκευής.

Τη Δευτέρα, η μετοχή της Apple σημείωσε πτώση κατά 0,25% στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο κατέγραψε άνοδο.

Η μετοχή της εταιρείας τηλεφωνίας Sprint Nextel, βασικού ανταγωνιστή της ΑΤ&Τ ενισχύθηκε κατά 7,68%, ενώ αυτή της ΑΤ&Τ μόλις κατά 1,64%.



Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου