Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Παρουσίαση του νέου Office 2010


Το πλέον αναμενόμενο χαρακτηριστικό της νέας σουίτας, είναι ένα σετ από web based εφαρμογές που αποτελούν ουσιαστικά online εκδόσεις των Word, Excel, Powerpoint και OneNote. Επίσης, η Microsoft θα προσφέρει Share-Point εκδόσεις της online σουίτας, για τις εταιρίες που θέλουν να κάνουν host τα δεδομένα τους, διατηρώντας παράλληλα την ιδιωτικότητά τους.




Η Microsoft πάντως έσπευσε από νωρίς να ξεκαθαρίσει, ότι, τα Web Apps, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη νέα έκδοση της σουίτας και αποτελούν απλώς συμπλήρωμα αυτής. Το βασικό πλεονέκτημα χρήσης των online υπηρεσιών της Microsoft σε αντίθεση με αντίστοιχες δημοφιλείς λύσεις, είναι αναμφισβήτητα η συμβατότητα και η διατήρηση της αυθεντικής μορφής (format) των αρχείων, κάτι πάντως που αναμένουμε να δούμε πόσο θα “μετρήσει” για τους χρήστες.

Ένα δεύτερο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό, είναι το γεγονός ότι οι τιμές της σουίτας σε σχέση με την έκδοση 2007 θα είναι χαμηλότερες, αλλά αυτό θα πρέπει να το επιβεβαιώσουμε και όταν ανακοινωθούν οι τιμές για τις εκδόσεις του ελληνικού Office 2010.

Βασικές αναβαθμίσεις
Στη νέα σουίτα θα συναντήσετε περισσότερες επιλογές όσον αφορά την παραμετροποίηση του Ribbon, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Office 2007 και το οποίο προκάλεσε ποικίλα σχόλια όσον αφορά την ευχρηστία του. Στο Office 2010, μπορείτε πλέον να τοποθετήσετε εικονίδια συντόμευσης για τις λειτουργίες που χρησιμοποιείτε περισσότερο σε ένα σημείο, ανεξαρτήτως της καρτέλα που αυτές βρίσκονται.
Σε γενικές γραμμές η εμφάνιση των μενού εμφανίζεται πιο λιτή και λιγότερο “φαντεζί” σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση, ίσως γιατί η Microsoft προτίμησε να “παίξει” με το γκρι και το άσπρο αντί του μπλε που κυριαρχούσε στο Office 2007.

Παρελθόν αποτελεί και το μεγάλο μπλε πλήκτρο του Office από την επάνω αριστερή γωνία του παραθύρου. Αντίθετα, αν κάνετε κλικ στην καρτέλα File θα εμφανιστεί ένα νέο παράθυρο (που ονομάζεται Backstage View) και στο οποίο θα συναντήσετε επιλογές για τη δημιουργία, την αποθήκευση, το διαμοιρασμό και την εκτύπωση εγγράφων, καθώς και αρκετές ακόμα χρήσιμες λειτουργίες.
Βελτιώσεις παρατηρούνται όμως και στη λειτουργία της επικόλλησης, που αποτελεί μία από τις συχνότερες επιλογές που κάνει ο χρήστης. Εκτός από τις επιλογές διατήρησης της αρχικής μορφοποίησης, ή της αλλαγής σύμφωνα με τη μορφοποίηση προορισμού, υπάρχει πλέον προεπισκόπηση των αλλαγών πριν τις εφαρμόσετε (Live Preview), όπως ακριβώς συμβαίνει με τις επιλογές μορφοποίησης στο Office 2007, αν “περάσετε” τον δείκτη του ποντικιού επάνω από αυτές.

Η νέα σουίτα περιλαμβάνει επίσης σημαντικές βελτιώσεις όσον αφορά τα εργαλεία επεξεργασίας εικόνας αλλά και βίντεο, τα οποία, για πολλούς χρήστες σίγουρα θα επαρκούν, ενώ παράλληλα θα τους αποτρέψουν από το να επεξεργαστούν τα αρχεία τους έξω από το Office πριν τα εισάγουν στη σουίτα.

Παράλληλα, για καλύτερη προστασία από τα malware που πιθανώς να εμπεριέχονται σε αρχεία που κατεβάζετε από το Διαδίκτυο, τα έγγραφα του Office ανοίγουν πλέον σε μια “προστατευμένη” μορφή και δεν μπορείτε να τα επεξεργαστείτε αν δεν κάνετε κλικ στη σχετική ειδοποίηση που εμφανίζετε στην κορυφή του παραθύρου.

Οι λειτουργίες των 64-bit
Το Office 2010, είναι η πρώτη έκδοση της σουίτας γραφείου, που θα κυκλοφορήσει τόσο στα 32 όσο και στα 64-bit. Όσον αφορά την έκδοση των 64-bit, υπάρχουν πάντως ασυμβατότητες με ορισμένα add-ons, όπως για παράδειγμα με τα Outlook Social Connector, για την εμφάνιση των updates από δημοφιλή sites κοινωνικής δικτύωσης μέσα από το πρόγραμμα.

Η Microsoft υποστηρίζει ότι σύντομα αυτά τα προβλήματα θα λυθούν, αλλά προς το παρόν συνιστά στους χρήστες να χρησιμοποιούν την 32-bit έκδοση, ακόμα και αν έχουν εγκατεστημένα 64-bit Windows. Οι 64-bit εκδόσεις για το Excel και το Microsoft Project πάντως, έχουν φυσικά τη δυνατότητα να διαχειριστούν περισσότερη μνήμη, κάτι που αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικά παράμετρο αν εργάζεστε με μεγάλα αρχεία.

Word 2010
Εκτός από τις παραπάνω βελτιώσεις και αλλαγές, το νέο Word επικεντρώνεται κυρίως σε εργαλεία σχεδίασης, όπως για παράδειγμα, η λειτουργία OpenType, που σας επιτρέπει να εφαρμόσετε μια σειρά από καλλιτεχνικά εφέ μέσα από το pop-up παράθυρο των γραμματοσειρών. Παράλληλα, σε μεγαλύτερα αρχεία που περιλαμβάνουν κεφαλίδες, το navigation pane (μέσα από το μενού View), σας επιτρέπει ταχύτερη εναλλαγή ανάμεσα σε τμήματα των σελίδων σας.












Η νέα λειτουργία Insert Screenshot (στην καρτέλα Insert), σας επιτρέπει να συλλάβετε και να προσθέσετε μια εικόνα (screenshot) από κάποιο ανοιχτό παράθυρο των Windows, ή τμήμα αυτού στο έγγραφό σας. Υπάρχουν επίσης αρκετά νέα εργαλεία μέσα στο Word, όπως αυτό που θα συμπιέσει το έγγραφο για να διατηρήσει το μέγεθος του αρχείου χαμηλά.











Δυστυχώς, το Word έχει γίνει πλέον τόσο δυνατό, που η αντίστοιχη online εφαρμογή της Microsoft δεν καταφέρνει να εντυπωσιάσει. Η οθόνη Save and Send έχει ένα βολικό πλήκτρο Save to SkyDrive, ενώ δε μας ενόχλησε καθόλου η έλλειψη των νέων media εργαλείων. Η έλλειψη παρόλα αυτά για υποστήριξη εργαλείων αναθεώρησης στην online έκδοση του Word, φαίνεται αδικαιολόγητη, αφού, ο λόγος ύπαρξης μια τέτοιας εφαρμογής είναι η “συνεργασία” με άλλους χρήστες.



πηγή:pcw.gr
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου