ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Εκθεση την οποία υπογράφουν 300 επιστήμονες από 48 χώρες αναφέρει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη αποτελεί γεγονός το οποίο θέτει σε κίνδυνο εκατομμύρια ανθρώπους.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν δέκα δείκτες οι οποίοι συνδέονται άμεσα με τη θερμοκρασία επιφανείας του πλανήτη μας. «Ολοι οι δείκτες λένε την ίδια ιστορία:Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη» σημειώνεται στην έκθεση.
Σύμφωνα με την ανάλυση, η δεκαετία του 1980 ήταν η πιο ζεστή δεκαετία από τότε που ξεκίνησαν οι σχετικές καταγραφές τον 19ο αιώνα. Η δεκαετία του 1990 ξεπέρασε σε θερμοκρασίες αυτήν του 1980 ενώ κατά μέσον όρο κάθε έτος της δεκαετίας του 2000 είναι πιο ζεστό από εκείνα της δεκαετίας του 1990. «Η μέση τιμή της επιφανειακής θερμοκρασίας της Γης αυξήθηκε κατά περίπου 0,5 βαθμούς Κελσίου τα τελευταία 50 έτη. Εκ πρώτης όψεως μια τέτοια αύξηση φαίνεται να είναι μικρή και όμως έχει ήδη προκαλέσει ραγδαίες μεταβολές στον πλανήτη. Οι παγετώνες λιώνουν ενώ αυξάνεται τόσο ο αριθμός όσο και η ένταση των καταιγίδων αλλά και των καυσώνων. Η συνέχιση του φαινομένου απειλεί παράκτιες περιοχές, βασικές υποδομές όπως η ύδρευση, τις καλλιέργειες και γενικότερα τη ζωή και την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων» αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους.
Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του πορίσματος, ερευνητές από τον Καναδά ανακοίνωσαν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη προκαλεί τεράστια ανατροπή στα θαλάσσια οικοσυστήματα αφού σύμφωνα με την έρευνα η ποσότητα του φυτοπλαγκτού στους ωκεανούς κατά τον 20ό αιώνα έχει μειωθεί κατά 40%. Σύμφωνα με την έρευνα, το θαλάσσιο φυτοπλαγκτόν που αποτελείται από απειράριθμους μικροσκοπικούς οργανισμούς μειώνεται εδώ και έναν αιώνα με μέσο ετήσιο ρυθμό περίπου 1%.
Το φυτοπλαγκτόν αποτελεί τη βάση της θαλάσσιας διατροφικής αλυσίδας ενώ παράλληλα απορροφά τα βλαβερά αέρια από την ατμόσφαιρα όπως το διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες οξυγόνου. Υπολογίζεται ότι το φυτοπλαγκτόν παράγει το 50% του οξυγόνου που αναπνέουμε. Η μείωση του φυτοπλαγκτού θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στη θαλάσσια ισορροπία αφού από αυτό άμεσα ή έμμεσα τρέφεται σχεδόν το σύνολο των θαλάσσιων όντων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου