Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Καμπανάκι για «έμφραγμα» στο Ίντερνετ


Τον κίνδυνο να «ξεμείνει» το Διαδίκτυο από διευθύνσεις IP και να προκληθεί «έμφραγμα» στον Παγκόσμιο Ιστό επισημαίνουν οι ειδικοί.






Το Διαδίκτυο αναμένεται να «στερέψει» από διευθύνσεις IP σε λιγότερο από ένα χρόνο. Η διεύθυνση IP (Internet Protocol address), είναι ένας μοναδικός αριθμός που χρησιμοποιείται από κάθε υπολογιστή, ιστοσελίδα ή συσκευή που παρέχει σύνδεση στο Διαδίκτυο (κινητά τηλέφωνα, fax, iPads, routers κ.λπ.). Κάθε συσκευή που συνδέεται στο δίκτυο πρέπει να έχει τη δική της μοναδική διεύθυνση, η οποία χρησιμεύει στην «αναγνώρισή» της. Η διεύθυνση IP μπορεί να θεωρηθεί το αντίστοιχο της διεύθυνσης κατοικίας μας ή του τηλεφωνικού μας αριθμού.

Αν οι εταιρείες παροχής συνδέσεων στο Ίντερνετ δεν λάβουν άμεσα μέτρα, πραγματοποιώντας επενδύσεις για τη μετάβαση σε ένα πιο εξελιγμένο πρωτόκολλο, είναι ορατός ο κίνδυνος να μπλοκαριστεί η πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε χιλιάδες φορητές συσκευές, ακόμη και σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, και να εκτιναχθεί το κόστος.

Το πρωτόκολλο που στηρίζει το Ίντερνετ, γνωστό ως IPv4, παρέχει 4 δισεκατομμύρια διευθύνσεις IP. Η τεράστια έκρηξη που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στον αριθμό των χρηστών του Ίντερνετ, των συσκευών που δίνουν πρόσβαση και των υπηρεσιών web, οδήγησε στην «κατάληψη» των περισσότερων διευθύνσεων. Σήμερα υπάρχουν μόνο 232 εκατομμύρια διαθέσιμες συνδέσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι θα εξαντληθούν σε περίπου 340 ημέρες, δηλαδή στις αρχές του επόμενου Ιουλίου.

«Όταν πριν από 30 χρόνια αναπτύσσαμε το πρωτόκολλο IPv4, νομίζαμε ότι είχαμε μεριμνήσει για επαρκή αριθμό διευθύνσεων, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τότε δεν υπήρχαν καν προσωπικοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές», δήλωσε ο Τζον Λίντσεϊ, διευθυντικό στέλεχος της Internode, εταιρείας παροχής Ίντερνετ στην Αυστραλία. «Επίσης, κανείς δεν είχε σκεφτεί το ενδεχόμενο να θέλουν και τα κινητά τηλέφωνα διεύθυνση IP. Πολύ απλά, διότι τότε τα κινητά δεν είχαν ακόμη εφευρεθεί», πρόσθεσε.

Ειδικοί της επιστήμης του Web έχουν βρει λύση στο πρόβλημα, που προϋποθέτει την μετάβαση σε ένα νέο πρωτόκολλο, το IPv6, το οποίο θα παρέχει τρισεκατομμύρια διευθύνσεις. Ωστόσο οι περισσότεροι πάροχοι Ίντερνετ είναι -επί του παρόντος- απρόθυμοι να προβούν στις απαραίτητες επενδύσεις για να προχωρήσει το IPv6.

Ο Τζέοφ Χιούστον, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας στην APNIC (εταιρεία που χορηγεί διευθύνσεις IP σε Ασία και Ειρηνικό) υποστηρίζει ότι ο ρυθμός αύξησης των smartphones, των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των άλλων συσκευών που συνδέονται στο Διαδίκτυο δείχνει ότι η «δεξαμενή» διευθύνσεων θα στερέψει μέσα σε ένα χρόνο, δεκαετίες νωρίτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί.

Σύμφωνα με τον Χιούστον, όταν οι διαθέσιμες διευθύνσεις εξαντληθούν, θα δημιουργηθεί ένα είδος «μαύρης αγοράς» για διευθύνσεις IP. «Οι υπηρεσίες που έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν θα μπορούν να πάρουν περισσότερες διευθύνσεις. Οι υπόλοιπες απλώς δεν θα πάρουν», τόνισε χαρακτηριστικά.



Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου