Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Το Πρωτόνιο Είναι Μικρότερο Απ’ Όσο Νομίζαμε


Μια νέα μέτρηση του πρωτονίου δείχνει ότι το σωματίδιο είναι 0,00000000000003 χιλιοστά μικρότερο απ’ όσο νομίζαμε.

Μπορεί αυτό να μοιάζει ασήμαντο για εσάς, αλλά οι φυσικοί έχουν φρικάρει. Ελπίζω αυτό να μην σημαίνει ότι θα πάψουμε να υπάρχουμε νωρίτερα απ’ όσο νομίζαμε.

Το μέγεθος του πρωτονίου χρησιμοποιείται στην κβαντική ηλεκτροδυναμική, πράγμα που σημαίνει ότι πολλές φόρμουλες μπορεί να είναι λανθασμένες από την αρχική παρουσίασή τους.

Αυτό επηρεάζει και άλλα πεδία. Για παράδειγμα, τον τρόπο που οι αστρονόμοι υπολογίζουν τα χημικά στοιχεία των γαλαξιών και των νεφών αερίων χρησιμοποιώντας φασματοσκοπία.

Και παρότι αυτή η διαφορά στο μέγεθος εξακολουθεί να μην εντυπωσιάζει εμάς, οι επιστήμονες την λαμβάνουν υπόψη λίγο πιο σοβαρά.

Μιλώντας στο Nature ο φυσικός του πανεπιστημίου της Βασιλείας Ingo Sick είπε ότι “είναι μια πολύ σοβαρή ανακολουθία”, σημειώνοντας ότι “υπάρχει πραγματικά κάτι σοβαρά λάθος κάπου”.

Ο Jeff Flowers επιστήμονας του Εθνικού Φυσικού Εργαστηρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο είπε ότι αυτό είναι “ένα σημαντικό ανακάτωμα και μπορεί να σημαίνει μια ολοκληρωτική αναθεώρηση της κβαντικής ηλεκτροδυναμικής, πιθανώς ανοίγοντας την πόρτα σε μια νέα θεωρία”.

Πριν απ’ αυτό οι επιστήμονες πίστευαν ότι η ακτίνα του πρωτονίου ήταν 0,8768 φεμτόμετρα. Η νέα ανακάλυψη έγινε μετά από ένα δεκαετές πείραμα από το Ινστιτούτο Κβαντικής Οπτικής Μαξ Πλάνκ στο Garching της Γερμανίας.

Υπέροχα. Δε φτάνει που οι Γερμανοί βασίζονταν στις προβλέψεις ενός χταποδιού για να κερδίσουν το Μουντιάλ, τώρα μπορεί να καταστρέψουν και την κβαντική μηχανική για όλους.

Τουλάχιστον τώρα ξέρω γιατί η χρονομηχανή που έφτιαξα με χαρτοκούτια δεν λειτουργεί: Έφταιγε η λανθασμένη διάσταση του πρωτονίου!


Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου