Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Η Ασία «στερεύει» από ηλεκτρονικά εξαρτήματα


Η ευρεία διάθεση και αγορά gadgets, smartphones, του περίφημου iPhone και του άρτι αφιχθέντος iPad έχει «ερημοποιήσει» την ασιατική αγορά αναφορικά με τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα.





Κάθε 2,3 δευτερόλεπτα πωλείται ένα iPad με 3 εκατομμύρια να έχουν φτάσει στους καταναλωτές τις πρώτες 80 ημέρες έπειτα από την διάθεση του στην αγορά. Στο ίδιο μήκος κύματος, τρία εκατομμύρια iPhone 4 πουλήθηκαν τις πρώτες τρεις εβδομάδες από την πρεμιέρα του Ιουνίου.

Αυτή η αύξηση στη ζήτηση έχει προκαλέσει προβλήματα σε κατασκευαστές όπως η Wintek, εταιρεία κατασκευής οθόνων αφής. Εδρεύουσα στην κεντρική πόλη της Ταιβάν, Taichung, η εταιρεία προσπαθεί να ανταποκριθεί στην υψηλή ζήτηση και στις πιέσεις των πελατών της. Με την Αpple, τη Νokia και τη νοτιοκορεάτικη LG στο πελατολόγιό της, η Wintek βιώνει στο δεύτερο τρίμηνο του έτους αδυναμία παραγωγής εξαρτημάτων. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι η συνηθισμένη περίοδος ολοκλήρωσης μιας παραγγελίας –από 10 έως 12 εβδομάδες– έχει επεκταθεί στις 20.

Και σα να μην έφτανε η ορμή της Apple, οι HP και Acer σχεδιάζουν να ανακοινώσουν τα νέα τους tablets στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους, κάτι που θα σημάνει μεγαλύτερη ζήτηση για εξαρτήματα. Από τη μεριά τους οι νοτιοκορεάτικες φίρμες δηλώνουν ότι προσπαθούν πάρα πολύ για να παράξουν εξαρτήματα και απορρίπτουν ότι υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις στις παραγγελίες.

Οι αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι οι κατασκευαστές δεν θ’ αργήσουν να ανακοινώσουν φιλόδοξα επεκτατικά σχέδια εξαιτίας της υψηλής ζήτησης των εξαρτημάτων.
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου