Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Η Κίνα επιμένει στον ασφυκτικό έλεγχο του Internet


Η κυβέρνηση της Κίνας εξέδωσε πρόσφατα τη Λευκή Χάρτα για τη χρήση του Internet στην επικράτειά της. Το κείμενο αριθμεί 31 σελίδες και εκθειάζει το Διαδίκτυο, αποκαλώντας το "αποκρυστάλλωση της ανθρώπινης σοφίας". Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ανάγνωση αποκαλύπτει ότι η Κίνα δεν έχει καμία διάθεση να δώσει περισσότερες ελευθερίες στους χρήστες του Internet.





Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, η κυβέρνηση θέλει να έχει πρόσβαση στο Internet το 45% του πληθυσμού. Αυτή τη στιγμή, το ποσοστό χρήσης είναι 30%. Στη συνέχεια, όμως, γίνεται αναφορά στο τι μπορεί να βλέπει και να γράφει ο Κινέζος χρήστης του Διαδικτύου. "Η προστασία της διαδικτυακής ασφάλειας είναι βασικό χαρακτηριστικό της διαχείρισης για την Κίνα και απαραίτητη προϋπόθεση για την εθνική ασφάλεια και το δημοσίο συμφέρον. Η διαχείριση του περιεχομένου είναι μια διαρκής διαδικασία και οι κινεζικές αρχές είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν σε βελτιώσεις".



Οι επικριτές του καθεστώτος υποστηρίζουν ότι οι αναφορές στην "εθνική ασφάλεια" δεν είναι τίποτε άλλο από την προσπάθεια της Κίνας να εξαφανίσει κάθε δημόσια συζήτηση για θέματα-ταμπού, όπως η Ταϊβάν ή το Θιβέτ.


πηγή:pc magazine
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου