Τρίτη, 15 Ιουνίου 2010

Το σπίτι του μέλλοντος θα θυμίζει iPad


Η καθημερινή ζωή στο σπίτι του μέλλοντος στη Δύση θα θυμίζει μία φωλιά στο εσωτερικό ενός iPad, σύμφωνα με έκθεση εσωτερικής αρχιτεκτονικής και ντιζάιν στο Παρίσι.
Στο μελλοντικό σπίτι δεν θα χρειάζεται πια να τραβήξει το καζανάκι ή να σηκώσει το καπάκι της τουαλέτας, καθώς «έξυπνοι» αισθητήρες θα το κάνουν για εσάς. Τα καθίσματα της τουαλέτας θα είναι θερμαινόμενα, η μπανιέρα θα θυμάται σε τι θερμοκρασία σας αρέσει το νερό σας, ενώ οι τοίχοι θα διαθέτουν λειτουργίες που θα σας επιτρέπουν να αλλάξετε το χρώμα τους ή να αναρτήσετε σε αυτούς ηλεκτρονικά έργα τέχνης.

«Πριν μερικά χρόνια, όσοι φαντάζονταν το μέλλον σκέφτονταν πολλά κουμπιά και μοχλούς. Οι σημερινές αντιλήψεις άλλαξαν ριζικά, τώρα όλα λειτουργούν με συστήματα αφής. Οι άνθρωποι θα περπατούν πάνω σε πατώματα LED, που θα αλλάζουν χρώμα κάτω από τα πόδια τους. Το νερό κάθε σπιτιού θα είναι εντελώς ανακυκλωμένο και θα λειτουργεί σε κλειστό κύκλωμα. Τα μπάνια θα είναι πολύ σημαντικά στο μέλλον και θα αποτελούν το κέντρο του σπιτιού», λέει ο βραβευθείς αρχιτέκτονας Βενσάν Μπαρί.

Τα μπάνια που επινόησε για το σπίτι του μέλλοντος ο Μπαρί διαθέτουν μπανιέρες που θυμίζουν κουκούλια, ενώ η πλύση του ανθρώπινου σώματος δεν γίνεται πια με νερό, αλλά με υπερήχους και θερμό αέρα. Στους τοίχους του μπάνιου, ψηφιακές οθόνες θα προβάλλουν εικόνες της αρεσκείας του ιδιοκτήτη.

«Ο σύγχρονος άνθρωπος διαθέτει σήμερα τηλεφωνικές συσκευές του 22ου αιώνα, αλλά συνεχίζει να ζει σε σπίτι του 19ου αιώνα. Η ώρα είναι κατάλληλη να προφτάσουμε την εποχή μας», λέει ο Γιασίν Αΐτ Κάτσι, που σχεδίασε το «Γυάλινο Σπίτι». Σε αυτό, ο κάτοικος θα μπορεί να σκιάσει το σπίτι του με βοήθεια τηλεχειριστηρίου, σκουραίνοντας τα ειδικά «έξυπνα» τζάμια.

Ο Κατσί «βλέπει» το σπίτι του μέλλοντος ως ένα χώρο μινιμαλιστικό, με ελάχιστα έπιπλα αλλά τεράστιες διακοσμητικές δυνατότητες χάρη σε προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα. Το «έξυπνο γυαλί» του Κατσί, που περιέχει υγρούς κρυστάλλους, είναι ένα από τα καινοτόμα υλικά που εφηύρε η Quantum Glass, θυγατρική του γαλλικού κολοσσού Saint-Gobain.
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου