Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Και η Αυστραλία κατά της Google για το «Street View»


Άλλη μια χώρα έρχεται να προστεθεί σε αυτές που κινούνται κατά της Google, θεωρώντας ότι η νέα υπηρεσία της “Street View” παραβίασε την ιδιωτική ζωή και ζωτικά προσωπικά δεδομένα πολλών χιλιάδων πολιτών. Ο γενικός εισαγγελέας Ρόμπερτ ΜακΚλέλαντ, μετά από παράπονα πολιτών, ζήτησε από την αυστραλιανή ομοσπονδιακή αστυνομία να ερευνήσει αν έχουν παραβιαστεί οι νόμοι του κράτους περί προστασίας του τηλεπικοινωνιακού απορρήτου.






Η εταιρία έχει δεχτεί επικρίσεις σε πολλές χώρες, ενώ έχει παραδεχτεί ότι «κατά λάθος» συνέλλεγε προσωπικά δεδομένα από δημόσια δίκτυα σε περισσότερες από 30 χώρες, επί αρκετά χρόνια, «υποκλέπτοντας» μη κωδικοποιημένες ασύρματες επικοινωνίες (Wi-Fi), ως «πάρεργο», καθώς τα συνεργεία της τραβούσαν φωτογραφίες από διάφορες γειτονιές στο πλαίσιο της νέας υπηρεσίας "Street View" και των ψηφιακών χαρτών του Google Maps.

Όμως η Google επέμεινε ότι τα στοιχεία αυτά (που περιλάμβαναν διευθύνσεις στο διαδίκτυο που είχαν επισκεφτεί οι χρήστες, καθώς και e-mail τους) δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ σε κανένα από τα προϊόντα της. Το πρόβλημα ήρθε στο φως από τις γερμανικές Αρχές.

Η Google, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τις αυστραλιανές Αρχές στην έρευνά τους. «Επρόκειτο για λάθος», παραδέχτηκε η εταιρία, όσον αφορά τη συλλογή στοιχείων ειδικά στην Αυστραλία.

Στον Καναδά, έχει διαταχθεί ανάλογη έρευνα κατά της Google, ενώ η αρμόδια Αρχή των ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTA), έχει ξεκινήσει μια –προς το παρόν άτυπη- έρευνα. Μηνύσεις από αμερικανούς πολίτες εκκρεμούν κατά της Google στα δικαστήρια αρκετών αμερικανικών πολιτειών για το ζήτημα.
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου