Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Η Nokia υποβάθμισε τις προβλέψεις κερδών για το τρέχον τρίμηνο και συνολικά για το 2010


Reuters

Προειδοποίηση για χαμηλότερα των προσδοκώμενων κέρδη κατά το τρέχον τρίμηνο και συνολικά για το 2010 στη βασική μονάδα της, εκείνη των συσκευών κινητής τηλεφωνίας, εξέδωσε χθες η Nokia. Η φινλανδική εταιρεία διευκρίνισε ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2010 ποικίλοι παράγοντες επέφεραν πλήγμα στις δραστηριότητές της, και δη σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ όσο είχε προβλέψει. Στους παράγοντες αυτούς συμπεριέλαβε «το ανταγωνιστικό περιβάλλον, ιδίως στον τομέα των ακριβών συσκευών, καθώς και τις μεταβολές του μείγματος προϊόντων προς προϊόντα με κάπως χαμηλότερα ακαθάριστα περιθώρια». Η Nokia κατέληξε ότι η πρόσφατη εξασθένηση του ευρώ «επηρεάζει το κόστος των πωλούμενων προϊόντων, τις λειτουργικές δαπάνες και τις τακτικές τιμολόγησης διεθνώς». Ειδικότερα, η εταιρεία προειδοποίησε ότι τα περιθώρια κέρδους θα κινηθούν στη χαμηλότερη κλίμακα των προβλέψεων, οι οποίες έως τώρα αφορούσαν λειτουργικά περιθώρια 9 - 12% το δεύτερο τρίμηνο και 11 - 13% στο σύνολο του 2010. Πρόσθεσε επίσης ότι αναμένει για φέτος συρρίκνωση του μεριδίου της στις διεθνείς αγορές συσκευών κινητής τηλεφωνίας, αναθεωρώντας την προηγούμενη εκτίμηση για ελαφρά αύξηση σε ετήσια βάση.





Η προειδοποίηση πυροδότησε δραστική υποχώρηση –πάνω από 11%– στη μετοχή της Nokia, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2009. Η μετοχή, άλλωστε, έχει απολέσει 20% από τις αρχές του έτους, κινούμενη σε αντίστροφους ρυθμούς από τον ευρωπαϊκό δείκτη μετοχών υψηλής τεχνολογίας, ο οποίος έχει ενισχυθεί κατά 9%. Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές, «οι επενδυτές ανησυχούν για τη μακροπρόθεσμη θέση της εταιρείας στην αγορά», προς όφελος ανταγωνιστριών, με κυριότερη την Apple. Η χθεσινή προειδοποίηση είναι η δεύτερη σε ισάριθμους μήνες και εκτιμάται πως θα ενισχύσει περαιτέρω τις πιέσεις για τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Ολι-Πέκα Καλασβούο, ο οποίος έχει δεχθεί σφοδρή κριτική για το γεγονός ότι η εταιρεία δεν έχει κατορθώσει την τελευταία τριετία να δημιουργήσει άξιο αντίπαλο των iPhone.
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου