Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Νέα τεχνολογία τρισδιάστατης απεικόνισης με βάση το νερό


Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο Carnegie Mellon στο Pittsburgh της Pennsylvania ανακάλυψε μια νέα μέθοδο τρισδιάστατης απεικόνισης, η οποία βασίζεται στην κίνηση του νερού. Η μέθοδος περιλαμβάνει 50 βελόνες που ελέγχονται από υπολογιστή και ρίχνουν 60 σταγόνες το δευτερόλεπτο η καθεμιά. Οι βελόνες είναι διατεταγμένες σε τρία επίπεδα, δίνοντας έτσι την αίσθηση του 3D και μάλιστα χωρίς να απαιτούνται τα ειδικά γυαλιά.





Ο μηχανισμός συμπληρώνεται από έναν προβολέα, ο οποίος φωτίζει τις σταγόνες την ώρα που πέφτουν, με αποτελέσμα να δημιουργείται η τελική εικόνα. Φυσικά, απαιτείται εκπληκτική ακρίβεια για να συνδυαστούν αποτελεσματικά οι σταγόνες στα τρία επίπεδα, καθώς η παραμικρή ασυμφωνία έχει επιπτώσεις στο τελικό αποτέλεσμα. Οι δημιουργοί της μεθόδου κυκλοφόρησαν κι ένα video, στο οποίο ένας ερευνητής παίζει Tetris.

Όπως φαίνεται και στο σχετικό video, η μέθοδος είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης και το αποτέλεσμα δε διεκδικεί δάφνες ποιότητας. Είναι δύσκολο να φανταστούμε πιθανές εφαρμογές για τη συγκεκριμένη μέθοδο, η οποία για την ώρα μοιάζει περισσότερο με ακαδημαϊκό πείραμα και λιγότερο με τεχνική που θα μπορούσε να βρει μια θέση στην αγορά.



πηγή:pc magazine
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου