Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Το χαρτί «κερδίζει» τα e-books


Η ανάγνωση ενός ηλεκτρονικού βιβλίου (e-book) απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο από την ανάγνωση ενός κειμένου στο χαρτί, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Nielsen Norman Group.





Η έρευνα παρακολούθησε τις «αναγνωστικές συνήθειες» 24 ανθρώπων, που διάβαζαν τα ίδια κείμενα σε e-books, σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τυπωμένα. Η σύγκριση του χρόνου που απαιτήθηκε για την ολοκλήρωση της ανάγνωσης με καθέναν από τους παραπάνω τρόπους, κατέδειξε ότι το χαρτί παραμένει ο «πιο γρήγορος» τρόπος να διαβάσει κανείς ένα κείμενο.

Μάλιστα, η απόκλιση στους χρόνους ήταν τόσο μεγάλη, ώστε η εταιρεία ανακοίνωσε ότι μπορούν να εξαχθούν ασφαλή στατιστικά συμπεράσματα, που συνοψίζονται στην εκτίμηση ότι η ταχύτητα ανάγνωσης ενός τυπωμένου κειμένου είναι σαφώς μεγαλύτερη από αυτή ενός κειμένου που εμφανίζεται στην οθόνη μιας ηλεκτρονικής συσκευής (φορητής ή μη).

Στους συμμετέχοντες δόθηκε ένα κείμενο του Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Το απόσπασμα ήταν διαθέσιμο σε έντυπη και σε ηλεκτρονική μορφή. Όσοι διάβασαν το κείμενο σε iPad ήταν κατά 6,2% πιο αργοί από αυτούς που το διάβασαν στο τυπωμένο βιβλίο. Η ανάγνωση με το Kindle 2 αποδείχθηκε ακόμη πιο αργή, σε ποσοστό 10,7% σε σύγκριση με το χαρτί.

Ωστόσο, τα ηλεκτρονικά βιβλία «ισοψηφούν» με τα τυπωμένα στην ερώτηση «ποιος είναι ο πιο βολικός και πιο άνετος τρόπος ανάγνωσης». «Όλοι», απαντούν οι ερωτώμενοι, δηλώνοντας εξίσου ευχαριστημένοι από την «εμπειρία ανάγνωσης» σε ηλεκτρονική και σε έντυπη μορφή. Με άριστα το 7, έδωσαν τις ακόλουθες βαθμολογίες: 5,8 για το iPad, 5,7 για το Kindle και 5,7 για το χαρτί. Όμως, η ανάγνωση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή (PC) «ανακηρύχθηκε» χειρότερη όλων, παίρνοντας βαθμό 3,6.

Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να καταγράψουν τα μειονεκτήματα κάθε συσκευής. «Δεν τους αρέσει το γεγονός ότι το iPad είναι τόσο βαρύ και ότι το Kindle εμφανίζει λιγότερο ευανάγνωστα γράμματα», αναφέρουν τα συμπεράσματα της έρευνας, στα οποία σημειώνεται ότι «οι χρήστες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι και με την έλλειψη πραγματικής σελιδοποίησης σε αυτές τις συσκευές». Γι’ αυτό, αν πρέπει οπωσδήποτε να επιλέξουν ηλεκτρονικό βιβλίο, «προτιμούν την εφαρμογή iBook για το iPad, που παρέχει ένδειξη για το ποσοστό του κειμένου που απομένει σε κάθε κεφάλαιο».

Ο λόγος για την «αρνητική δημοφιλία» του ηλεκτρονικού υπολογιστή είναι κυρίως ψυχολογικός, σύμφωνα με τη Nielsen. «Το PC έχει συνδυαστεί με την εργασία. Αντιθέτως, η ανάγνωση ενός τυπωμένου βιβλίου φαίνεται ότι είναι πιο ευχάριστη από όλες τις άλλες διαθέσιμες λύσεις».

Η Nielsen εκτιμά ότι η μελέτη ενθαρρύνει την βελτίωση των ebooks και των υπολογιστών tablet.

«Αναμένουμε υψηλότερης ποιότητας οθόνες στο μέλλον, κάτι που ήδη διαφαίνεται από την πρόσφατη κυκλοφορία του iPhone 4, με οθόνη 326 dpi», επισημαίνει η εταιρεία.

Πάντως, μεταξύ των ηλεκτρονικών συσκευών ανάγνωσης, το iPad προηγείται στις προτιμήσεις των χρηστών. Σε έρευνα που διενεργήθηκε από την εταιρεία ChangeWave, λίγο πριν την επίσημη κυκλοφορία του, περισσότεροι από το 1/4 των κατόχων συσκευών e-reader δήλωσαν ότι θα αγόραζαν το iPad αντί για τον e-reader, αν τότε η συσκευή ήταν διαθέσιμη. Επιπλέον, το 40% αυτών που δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να αγοράσουν έναν e-reader τους επόμενους τρεις μήνες, δήλωσε ότι θα επιλέξει το iPad.
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου