ΛΟΝΔΙΝΟ Σε λίγες ημέρες κυκλοφορεί στη Βρετανία το Dragon Dictation, μια εφαρμογή για τα κινητά τηλέφωνα iΡhone η οποία θα μετατρέπει τον προφορικό λόγο σε γραπτό κείμενο. Ο κάτοχος του τηλεφώνου υπαγορεύει ένα κείμενο στο κινητό του, το οποίο λειτουργεί σαν ένας κανονικός μεταφραστής, με σάρκα κι οστά, μετατρέποντας τα λόγια του σε γραπτό κείμενο. Με άλλα λόγια, θα «μιλάω» στο κινητό μου και αυτό αμέσως θα στέλνει π.χ. σε γραπτό μήνυμα SΜS ή σε μήνυμα twitter τη σύντομη φράση που του έχω υπαγορεύσει.
Η εταιρεία Νuance, η οποία σχεδίασε και διαθέτει το σχετικό λογισμικό αναγνώρισης φωνής και μετατροπής σε κείμενο, με την κίνησή της αυτή φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο γράφουμε μηνύματα και κείμενα στο iΡhone. Η διαδικασία είναι απλούστατη: ο κάτοχος εκφωνεί στο μικρόφωνο της συσκευής, με καθαρή φωνή, ένα κείμενο για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο από 20 ως 30 δευτερόλεπτα. Κατόπιν το κινητό εμφανίζει στην οθόνη του αυτό που είπαμε προφορικά, ενώ μετά μπορούμε να διορθώσουμε όλα τα πιθανά λάθη και ύστερα να στείλουμε το κείμενο είτε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail) είτε ως SΜS. Η συγκεκριμένη εφαρμογή, η οποία μέχρι στιγμής υποστηρίζει μόνο την αγγλική γλώσσα, επιτρέπει επίσης στον χρήστη του να φτιάξει και προσχέδια των κειμένων που θέλει να στείλει μελλοντικά αποθηκεύοντάς τα. Η εφαρμογή κυκλοφορεί επίσης ως «Dragon Νaturally Speaking» για ΡCκαι ως «ΜacSpeech Dictate» για Μacintosh.
Η ευκολία είναι προφανής. Ηδη όμως εκφράζονται επιφυλάξεις. «Φοβάμαι ότι η γενιά μας έχει αρχίσει να γίνεται πολύ τεμπέλικη. Σε λίγο καιρό θα βαριόμαστε ακόμη και να πληκτρολογήσουμε ένα μήνυμα- απλώς θα μιλάμε στη συσκευή. Ο στόχος μας είναι εμείς να κάνουμε ολοένα και λιγότερες κινήσεις και όλος ο φόρτος εργασίας να πέφτει στις διάφορες συσκευές που αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας» τονίζει ο καθηγητής Ψυχολογίας του βρετανικού Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ Κάρι Κούπερ, καταλήγοντας πως «εδώ ελλοχεύει ένας μεγάλος κίνδυνος, αυτός της ακρίβειας των λεγομένων μας. Πόσο αξιόπιστο είναι αυτό το σύστημα μετατροπής του προφορικού μας λόγου σε γραπτό; Βάζω στοίχημα πωςμε όλα αυτά τα λάθη που θα γίνονται στη διαδικασία μετάφρασηςστο τέλος θα καταλήξουμε να μας παίρνει περισσότερο χρόνο απ΄ ό,τι πριν ώστε να συντάξουμε και να στείλουμε σωστά ένα μήνυμα στον παραλήπτη του».
Η εταιρεία, με τη σειρά της, ισχυρίζεται ότι η εφαρμογή έχει εξοπλιστεί με όλα τα πιθανά διορθωτικά εργαλεία και πως σκοπός του Dragon Dictation δεν είναι να κάνει τη ζωή του χρήστη της πιο δύσκολη αλλά να του «λύσει» τα χέρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου