Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

GOOC 2010


Το ετήσιο ραντεβού των καλύτερων Ευρωπαίων overclocker πραγματοποιήθηκε στη Πάλμα της Μαγιόρκας, σε ένα παραθαλάσσιο ξενοδοχείο της πανέμορφης πρωτεύουσας του Ισπανικού νησιού. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από το συνήθη ύποπτο, hipro5 με το PC World να είναι το μοναδικό Ελληνικό μέσο που μπόρεσε να παρακολουθήσει από κοντά τη διοργάνωση. Από νωρίς το πρωί, overclockers, δημοσιογράφοι και προσωπικό της Gigabyte μαζεύτηκαν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Η διαδικασία ξεκίνησε με μια κλήρωση για τη σειρά που θα τραβήξουν αριθμό επιλογής επεξεργαστή οι συμμετέχοντες.





Ο hipro5 τράβηξε τον αριθμό 1 και έτσι είχε την ευκαιρία να είναι ο πρώτος που θα τρύπαγε το κουτί με τους κρυμμένους αριθμούς για την αντιστοίχιση των επεξεργαστών. Το νούμερο 6 ήταν αυτό που του έδωσε τον αντίστοιχα αριθμημένο Core i7 980X, ο οποίος ήταν ο επεξεργαστής που όλοι οι συμμετέχοντες θα χρησιμοποιούσαν.


Αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής, οι συμμετέχοντες πήραν τον αντίστοιχα αριθμημένο δίσκο SSD της Kingston, η οποία χορήγησε και τις μνήμες των συμμετεχόντων, ένα triple channel kit στα 2250MHz. Οι κάρτες γραφικών ήταν της Gigabyte με GPU ATI Radeon HD5670, καθώς όλος ο διαγωνισμός ήταν βασισμένος στο overclocking των επεξεργαστών. Ο λόγος; Το mainboard του διαγωνισμού, το πραγματικά κορυφαίο Gigabyte X58A-UD7, στο οποίο όλοι οι συμμετέχοντες τοποθέτησαν τον εξοπλισμό τους.

Οι επόμενες 2 ώρες ήταν χρόνος προετοιμασίας για τους συμμετέχοντες, με τον κάθε overclocker να ακολουθεί τη δική του διαδικασία μόνωσης του mainboard και τοποθέτησης κάνιστρων.


Το υγρό άζωτο δεν άργησε να κάνει τη πρώτη του εμφάνιση, με όλους να κάνουν δοκιμές για να βρουν τα όρια του επεξεργαστή τους, ώστε να είναι έτοιμοι για την επίσημη έναρξη των μετρήσεων. Το πρώτο σκέλος αφορούσε τα PiFast και MaxxMem και μετά από ένα 10λεπτο διάλειμμα, θα ακολουθούσε ο δεύτερος γύρος με τα Super Pi και Wprime.


Το τι είδαμε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Κάνιστρα διαφόρων σχεδίων και μεγεθών, ο συμμετέχων της Ιταλίας είχε κάνιστρο που προσαρμόστηκε στις μνήμες (!), ο Σουηδός είχε μαζί του ένα αρκουδάκι για γούρι, ενώ οι περισσότεροι είχαν πιστολάκια για τα μαλλιά, ώστε να μπορούν να στεγνώνουν την υγρασία.


Κάποιοι είχαν φέρει μαζί τους ολόκληρο σύστημα στερέωσης του hardware ενώ σχεδόν όλοι είχαν μαζί κολλητήρι και πολύμετρο, για να κάνουν τις απαραίτητες μόντες στο board και να μπορούν να δώσουν περισσότερο ρεύμα στον επεξεργαστή και τις μνήμες. Ο hipro5, σε αντίθεση με όλους τους άλλους που έτρεχαν για να προλάβουν το χρόνο, έφτιαξε το φραπέ του, ψέκασε το μονωτικό υλικό στο mainboard και ... περίμενε να στεγνώσει. Ούτε σταγόνα άγχους από τον Έλληνα συμμετέχοντα, ο οποίος ήταν σίγουρα ο πλέον έμπειρος από όλους του Ευρωπαίους.

Τα κορίτσα της Gigabyte κυκλοφορούσαν ανάμεσα από τους πάγκους δίνοντας μια ακόμα όμορφη νότα, ενώ ο DJ έπαιζε hard rock και heavy metal μουσική, ανεβάζοντας την αδρεναλίνη. Το συνεργείο του Overclocking TV έπαιρνε συνεντεύξεις και τραβούσε πλάνα, πάντα σε ζωντανή σύνδεση με όσους ήταν εκείνη την ώρα συνδεδεμένοι στο ομώνυμο site.

Ένα χρονόμετρο στη κεντρική σκηνή, μετρούσε ανάποδα για την έναρξη της διαδικασίας, ενώ το προσωπικό της Gigabyte άδειαζε τις μπουκάλες αζώτου σε μικρότερα θερμός και τα μοίραζε σε όλους τους συμμετέχοντες.
Οι 2 ώρες πέρασαν και ο αντιπρόεδρος της Gigabyte έδωσε το έναυσμα της εκκίνησης του διαγωνιστικού μέρους, με το χρονόμετρο πλέον να ξεκινάει νέα αντίστροφη μέτρηση, για τις επόμενες δυο ώρες.

Μετά το πρώτο δεκάλεπτο εμφανίστηκε και το πρώτο σκορ από το Βέλγο Massman, με 14,17 δευτερόλεπτα. Σιγά σιγά και οι υπόλοιπο συμμετέχοντες άρχισαν να δίνουν τα δικά τους αποτελέσματα. Μια ώρα μετά, Massman βρισκόταν στη πρώτη θέση του PiFast με 14,08 δευτερόλεπτα, και σε αυτή του MaxxMem με σκορ 26654 και ενώ ο hipro5 δεν είχε ακόμα βγάλει κάποιο αποτέλεσμα. Δέκα λεπτά αργότερα όμως, ο Τούρκος overclocker κατάφερε να περάσει στη πρώτη θέση του PiFast, επιτυγχάνοντας 14,06 δευτερόλεπτα. Η μάχη είχε αρχίσει να γίνεται εντονότερη, ενώ πλέον είχε περάσει ο προβλεπόμενος χρόνος αλλαγής τυχόν προβληματικού hardware.

Ο hipro5 ήταν από τους πρώτους που έβγαλαν αποτέλεσμα στο SuperPi 8M, με επιμέρους σκορ 1:21:385, αποτέλεσμα όμως που ήταν αρκετά μακρυά από τα 1:19:125 που είχαν τη πρώτη θέση στα πρώτα 20 λεπτά του συγκεκριμένου σκέλους. Τα αποτελέσματα πάντως είχαν αρχίσει να έρχονται από όλους με γρήγορους ρυθμούς, καθώς όλοι γνώριζαν καλά τα όρια του hardware που είχαν στη διάθεσή τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο hipro5 στο πρώτο μέρος, συνεχίστηκε και στο δεύτερο, καθώς στους -120ο C, το σύστημα έκλεινε και έπρεπε να περιμένει να ανέβει η θερμοκρασία για να συνεχίσει, κάτι που καθυστερούσε σημαντικά τα benchmark runs του. Και να σκεφτείτε ότι κυκλοφορούσαν επεξεργαστές που έπαιζαν ακόμα και στους -170ο C (όπως αυτός του Ρώσου).

Με μια ώρα να απομένει, η μοναδική ουσιαστική αλλαγή είχε να κάνει με το γεγονός ότι ο Βέλγος Massman είχε βρεθεί στη πρώτη θέση του Wprime32 με σκορ 2.812, αν και λίγο έπεσε στη δεύτερη θέση με τον Τούρκο να περνάει πρώτος στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Πάντως, ο Massman ήταν μέχρι το σημείο αυτό ο πλέον σταθερός από όλους, έχοντας πετύχει κορυφαία αποτελέσματα σε όλα τα benchmark, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά μια από τις πέντε θέσεις που οδηγούν στα τελικά της Ταιβάν. Τα λεπτά περνούσαν και οι αλλαγές ήταν ελάχιστες, με αρκετούς διαγωνιζόμενους να έχουν σταματήσει το bench, καθώς δε μπορούσαν να κάνουν κάτι περισσότερο. Τα τρια κορίτσια της Gigabyte περνούσαν ανάμεσα από τους overclocker κρατώντας ταμπέλες με τα λεπτά που απόμεναν και φυσικά φωτογραφίζονταν από όλο το κόσμο. Πέντε λεπτά πριν τη λήξη, ο Massman είχε τη πρώτη θέση με 64 βαθμούς, 14 περισσότερους από το Σέρβο διαγωνιζόμενο που ήταν στη δεύτερη θέση.

Στα επόμενα λεπτά, τίποτα δε κατάφερε να αλλάξει με το hipro5 να αντιμετωπίζει τελικά προβλήματα με το mainboard και να μη μπορεί να αλλάξει τα αποτελέσματά του. Ο χρόνος τελείωσε, όμως ο Γιώργος συνέχισε μέχρι να τελειώσει το υγρό άζωτο που είχε δίπλα του, προσπαθώντας να βρει τα όρια του επεξεργαστή του, ο οποίος τελικά,δεν ήταν καθόλου μα καθόλου καλός. Ούτε 5,5Ghz δε μπορούσε να παίξει με όλους τους πυρήνες ενεργούς.



πηγή:pcw.gr
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου