Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Η IBM Επιστρέφει Στο Νερό Για Την Ψύξη Των Υπερυπολογιστών


Σήμερα η IBM παρέδωσε τον πρώτο υπερυπολογιστή Aquasar, ο οποίος ψύχεται με νερό, σε ένα Ελβετικό τεχνολογικό ινστιτούτο.





Το σύστημα απαιτεί 40% λιγότερη ενέργεια για τη λειτουργία του από τα αερόψυκτα συστήματα και το περίσευμα θερμότητας που παράγει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ζεστάνει κτίρια.

Το σύστημα λειτουργεί χάρη σε ψύκτες υγρού με μικρο-κανάλια, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι απευθείας στους επεξεργαστές, τους βασικότερους υπόπτους για την παραγωγή θερμότητας από τους υπολογιστές.

Η ΙΒΜ λέει ότι το νερό είναι 4000 φορές πιο αποδοτικό στην αφαίρεση θερμότητας από τον αέρα. Στο παρελθόν το νερό χρησιμοποιόταν συνήθως για την ψύξη κεντρικών υπολογιστών και άλλων μεγάλων υπολογιστικών συστημάτων, αλλά σ’ αυτά τα συστήματα, συνήθως, το νερό βρισκόταν σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Έχει ενδιαφέρον, ότι το νερό που χρησιμοποιείται για να ψύξει τα συστήματα Aquasar είναι ζεστό, γύρω στους 60 βαθμούς Κελσίου. Αυτό λειτουργεί καθώς το νερό εξακολουθεί να είναι αρκετά ψυχρό για να απορροφήσει τόση θερμότητα απο τους επεξεργαστές, ώστε να τους κρατήσει κάτω από τους 85 βαθμούς Κελσίου που είναι η ανώτατη θερμοκρασία λειτουργίας τους.

Το νερό βγαίνει από το σύστημα με περίπου 65 βαθμούς Κελσίου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να θερμάνει τα κτίρια στα οποία φιλοξενείται.

Η τεχνολογία της ΙΒΜ μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν τα ενεργειακά έξοδα των κέντρων δεδομένων, τα οποία χρησιμοποιούν σχεδόν το 50% της κατανάλωσης ενέργειας στην ψύξη με αέρα για να εμποδίσουν την υπερθέρμανση των επεξεργαστών.

Θα μπορούσε επίσης να μειώσει το αρχικό κόστος του να στήσεις ένα κέντρο δεδομένων, επιτρέποντας στις εταιρίες να πληρώσουν για την ψύξη κάθε υπολογιστή, όταν αυτός προστεθεί, αντί να χρειάζεται να ψύχουν ένα ολόκληρο δωμάτιο ανεξάρτητα από τον αριθμό των υπολογιστών σε αυτό.





πηγή:dailytech.gr
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου