Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Διαπολιτειακή έρευνα για το Street View της Google


Ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας του Κονέκτικατ στις ΗΠΑ δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ότι ηγείται μιας διαπολιτειακής έρευνα για το κατά πόσο η Google παραβίασε νόμους προσωπικών δεδομένων, μετά την αποκάλυψη για συγκέντρωση πληροφοριών από οικιακά ασύρματα δίκτυα.





Ο Ρίτσαρντ Μπλούμερταλ, σημείωσε ότι περισσότερες από τριάντα πολιτείες συμμετέχουν στην έρευνα, επισημαίνοντας ότι οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν το είδος της πληροφορίας που συγκεντρώθηκε και κατά πόσο οι πολιτείες πρέπει να αλλάξουν τις εσωτερικές τους διαδικασίες για την προστασία των πολιτών από παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον. Την εξέλιξη αυτή ακολούθησε πτώση της μετοχής της Google κατά 1,4%, στα 492,81 δολάρια.

Όλα ξεκίνησαν όταν τον περασμένο Μάιο η αμερικανική εταιρεία αποκάλυψε ότι τα οχήματα που χρησιμοποιούσε για τη φωτογράφιση δρόμων που εμφανίζονται στην υπηρεσία Street View, συγκέντρωναν ταυτόχρονα και στοιχεία από τα οικιακά ασύρματα δίκτυα, όταν τα τελευταία δεν είχαν κάποια μέθοδο κρυπτογράφησης. Μάλιστα, αποκαλύφθηκε στη συνέχεια ότι στα δεδομένα αυτά περιλαμβανόταν διευθύνσεις και κωδικοί e-mail, ιστοσελίδες που επισκέπτονταν οι χρήστες, μέχρι και επικοινωνίες τους.

Ο Μπλούμενταλ δήλωσε ότι η Google εμφανίζεται μέχρι στιγμής συνεργάσιμη στο ζήτημα, ωστόσο οι απαντήσεις εγείρουν πολλά ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις. «Η έρευνα μας θα ερευνήσει κατά πόσο οι νόμοι παραβιάστηκαν και κατά πόσο απαιτούνται αλλαγές στην ομοσπονδιακή και πολιτειακή νομοθεσία», σημείωσε.

Η συγκεκριμένη πρακτική της Google έχει προκαλέσει αντίστοιχες έρευνες και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου.
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου