Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Ξεκινά το κυνήγι του πειρατικού software στην Ελλάδα


Η εταιρία Business Software Alliance (BSA) επικροτεί την πρωτοβουλία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ πρ. ΥΠ.Ε.Ε) για την σύσταση Τμήματος Προστασίας Διανοητικής Ιδιοκτησίας με το οποίο στοχεύει στην πάταξη του φορολογικού εγκλήματος που συνδέεται με την προσβολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.






Σύμφωνα με το νέο φορολογικό νόμο 3842/10, το Τμήμα Προστασίας Διανοητικής Ιδιοκτησίας θα είναι αρμόδιο για τη συλλογή, ανάλυση και αξιολόγηση στοιχείων από βάσεις δεδομένων και λοιπές πηγές πληροφοριών καθώς και για τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων και ερευνών προς εντοπισμό, αποκάλυψη και καταπολέμηση οικονομικών εγκλημάτων που σχετίζονται με την πνευματική ιδιοκτησία, όπως η χρήση μη αδειοδοτημένων προγραμμάτων Η/Υ.

Επίσης, βάσει του ισχύοντος νόμου 3524/2007, όπου πραγματοποιείται έλεγχος και διαπιστώνεται χρήση μη αδειοδοτημένου λογισμικού θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1.000 Ευρώ για κάθε μη αδειοδοτημένο πρόγραμμα.

Παραδείγματος χάριν, μια επιχείρηση που διαθέτει συνολικά οκτώ Η/Υ των οποίων τα προγράμματα λογισμικού είναι πειρατικά (δεν διαθέτουν νόμιμη άδεια χρήσης), θα κληθεί να πληρώσει συνολικό πρόστιμο 8.000 ευρώ. Εάν ο κάθε Η/Υ διαθέτει περισσότερα από ένα πειρατικά προγράμματα, το πρόστιμο μπορεί να διπλασιαστεί ή ακόμα και να πενταπλασιαστεί.

Η κα Αρχοντoύλα Παπαπαναγιώτου, νομικός σύμβουλος της BSA στην Ελλάδα τονίζει πως "είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για την εφαρμογή των νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας ώστε η Ελλάδα να μπορέσει μειώσει το ποσοστό πειρατείας που έχει φθάσει στο 58% και μας κατατάσσει στην τρίτη υψηλότερη θέση στην ΕΕ.

Εάν τα νέα φορολογικά μέτρα εφαρμοστούν με συνέπεια από τις αρχές και η Ελλάδα καταφέρει να μειώσει το ποσοστό πειρατείας κατά 10% σε τέσσερα χρόνια, εκτιμάται πως θα δημιουργηθούν περισσότερες από 1.000 νέες θέσεις εργασίας, θα ενισχυθεί το ΑΕΠ κατά €261 εκ. και θα προστεθούν επιπλέον €88 εκ σε φορολογικά έσοδα χωρίς να υπολογίζονται οι επιπλέον εισπράξεις από την επιβολή του διοικητικού προστίμου".

πηγή:pc magazine
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου