Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Το Ιπτάμενο Αυτοκίνητο Terrafugia Transition Βγαίνει Σε Παραγωγή


Το Terrafugia Transition, ένα ελαφρύ αεροσκάφος που μπορεί να μετατραπεί σε καθ' όλα νόμιμο αυτοκίνητο, μπαίνει σε παραγωγή, αφού του χορηγήθηκε μια ειδική εξαίρεση βάρους από την FAA των Η.Π.Α..
ΔΕΙΤΕ VIDEO





Το Transition (σ.σ. μετάβαση) σχεδιάστηκε ως ''ελαφρύ σπορ" αεροσκάφος, το μικρότερο είδος ιδιωτικού αεροπλάνου σύμφωνα με την κατάταξη της FAA, στην οποία κατηγορία υπάγονται αεροσκάφη με μέγιστο βάρος τα 600 κιλά περίπου.

Αλλά η Terrafugia ανακάλυψε ότι ήταν αδύνατο να τοποθετήσει τα χαρακτηριστικά ασφάλειας που απαιτούνται για τα οδικά οχήματα - όπως αερόσακους, ζώνες απορρόφησης και κλωβό ασφαλείας για παράδειγμα - με αυτό το βάρος.

Κατ' εξαίρεση όμως, η FAA χορήγησε στο Transition την άδεια να καταχωρηθεί ως ελαφρύ σπορ αεροσκάφος, παρότι ζυγίζει 60 κιλά πάνω από το όριο. Οι άδειες για τα ελαφριά σπορ αεροσκάφη απαιτούν μόλις 20 ώρες χρόνο πτήσης και γι' αυτό είναι πολύ πιο εύκολο να τις αποκτήσει κάποιος από τις πλήρεις ιδιωτικές άδειες.

Το διθέσιο Transition μπορεί να χρησιμοποιήσει τη μπροστινή κίνησή του στους δρόμους, σε συνηθισμένες ταχύτητες αυτοκινητοδρόμων, με τα φτερά διπλωμένα, πετυχαίνοντας να διανύει 30 μίλια με κάθε γαλόνι καυσίμου (όχι και άσχημα).

Αφού φτάσει σε ένα κατάλληλο μέρος για απογείωση - αεροδρόμιο ή κατάλληλου μεγέθους επίπεδο, ιδιωτικό χώρο - μπορεί να ξεδιπλώσει τα φτερά του (κυριολεκτικά), να βάλει σε λειτουργία τον οπίσθια τοποθετημένο έλικα προώθησης και να απογειωθεί. Η αναδίπλωση των φτερών γίνεται ηλεκτρικά.

Η ταχύτητα ταξιδιού στον αέρα είναι 184 χιλιόμετρα την ώρα, έχει ακτίνα δράσης 736 χιλιόμετρα και μπορεί να κουβαλήσει 205 κιλά βάρος. Απαιτεί διάδρομο απογείωσης 567 μέτρων και μπορεί να χωρέσει σε ένα κανονικό γκαράζ.

Η Terrafugia λέει ότι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του Transition, σε σχέση με τα συνηθισμένα ελαφρά αεροσκάφη, είναι η ασφάλεια - σε περίπτωση άσχημου καιρού μπορεί απλά να συνεχίσει το ταξίδι οδικώς αντί να καθηλωθεί στο έδαφος ή να πετάει σε μη ασφαλείς συνθήκες.

Η εταιρία λέει ότι 70 άνθρωποι έχουν ήδη παραγγείλει το αυτοκίνητο, καταθέτοντας προκαταβολή 10.000$ ο καθένας. Το αυτοκίνητο αναμένεται να πωλείται στην τιμή των 194.000$. Οι προκαταβολές πάντως έχουν δωθεί υπό τον όρο ότι, εάν η εταιρία πτωχεύσει πριν παραδώσει τα οχήματα, θα αποδωθούν σ' αυτούς που τις κατέβαλαν.



πηγή:dailytech.gr
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου