Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Εσθονία: «Mικρή στο δέμας», «μεγάλη» στο e-government


Σε εξαγωγέα τεχνολογιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης εξελίσσεται η μικρή αλλά ισχυρή στον χώρο της πληροφορικής Εσθονία.





Δημιουργώντας εφαρμογές e-government και παρέχοντας σχετικές υπηρεσίες σε παγκόσμιο επίπεδο, η μικρή χώρα της Βαλτικής με πληθυσμό 1,3 εκατομμύριο κατοίκους έχει ήδη βοηθήσει πρώην κομμουνιστικά κράτη όπως η Αρμενία, η Γεωργία και η Μολδαβία μαζί με 40 ακόμη κράτη. Την περίοδο αυτή μάλιστα οι Εσθονοί ετοιμάζουν τα νέα project τους για την Παλαιστίνη, το Αφγανιστάν και την Αϊτή.

«Είναι σύνηθες εδώ στην Εσθονία», έλεγε πρόσφατα ο πρωθυπουργός της χώρας «να χρησιμοποιούμε διαδικτυακές εφαρμογές σε επίπεδο κεντρικής και τοπικής κυβέρνησης αλλά και στον επιχειρηματικό κλάδο». Ο πρωθυπουργός Andrus Ansip μιλάει για περισσότερη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων την ίδια στιγμή που όλοι οι κάτοικοι της χώρας μπορούν να ψηφίσουν ηλεκτρονικά σε εθνικές και τοπικές εκλογές, να ελέγξουν τον ιατρικό τους φάκελο και το μητρώο τους στην αστυνομία.

Το 92% των Εσθονών φορολογούμενων συμπλήρωσε τις ετήσιες δηλώσεις του από το Ιντερνετ ενώ παράλληλα το 79% πραγματοποιεί διατραπεζικές συναλλαγές τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Έπειτα από πέντε δεκαετίες υπό Σοβιετική κατοχή, το 1991, η Εσθονία επέλεξε να γίνει μια χώρα υψηλών τεχνολογιών κυρίως διότι από πριν διέθετε μια τεχνογωσία την οποία και ανέπτυξε. Το 2002 η κυβέρνηση της χώρας, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις εστίασαν στη δημιουργία υποδομών για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την αυτοχρηματοδότηση σχετικών projects.

Από το 2008 η Εσθονία έχει επενδύσει 320.000 ευρώ στην Παλαιστίνη για εξοπλισμό πληροφορικής σε δημόσιες υπηρεσίες, στην αστυνομία, ακόμη και την εκπαίδευση.
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου